IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Италия обяви мерки за повишаване на гъвкавостта на трудовия пазар

Реформата на социалните помощи цели да разграничи тези, които могат да работят, от тези, които не могат, каза премиерът Джорджа Мелони

23:26 | 01.05.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Италия ограничава програма за намаляване на бедността и улеснява наемането на служители за кратък срок. Мерките бяха предприети от дясното правителство в отговор на оплаквания от работодатели заради затрудненията и разходите за наемане на служители, пише Financial Times.

На специално заседание на правителството по повод Деня на труда правителството на премиера Джорджа Мелони одобри указ, който цели да намали броя на хората, зависими от държавни помощи, и да даде по-голяма гъвкавост на трудовия пазар.

Правителството ще вложи също 4 млрд. евро за намаляване на данъците върху доходите на хората с ниско заплащане за срок от шест месеца и понижава налозите върху помощите на работещи хора с деца във връзка с нарастващото безпокойство на държавните ръководители от ниската раждаемост в Италия. „Инвестираме в служители и семейства. Това е истинска помощ срещу високите разходи за живот“, коментира финансовият министър Джанкарло Джорджети след указа.

Мелони заяви, че намаляването на данъците е от огромна полза за служителите. „Това е най-голямото намаляване на данъците върху доходите от десетилетия“, каза тя във видео обръщение. „Това е избор, с който много се гордея. Наистина не разбирам хората, които възразяват срещу този избор“, допълни тя.

Но указът в Деня на труда, който вече беше критикуван от профсъюзите, съдържа и мерки, искани от бизнеса, включително улесняване на наемането на служители на краткосрочни договори и още по-голямо ограничаване на противоречива програма за базов доход, задействана от популисткото движение „Пет звезди“, което беше начело на коалиционно правителство през 2019 г.

„Идеята на Мелони е компаниите да създават богатството на страната“, коментира Франческо Сегеци, председател на фондация Adapt, която проучва правата на служителите и индустриалните отношения. „Компаниите казват, че един от проблемите им е недостатъчната гъвкавост на трудовия пазар и недостатъчното служители“, допълва той.

Работодателите отдавна твърдят, че програмата за доходите на гражданите – месечна сума за всички безработни италианци, ги затруднява да намират служители. Тя също така предизвиква голямо недоволство сред работещите хора.

„Това беше голяма спирачка за хора, които могат да  работят, действително да потърсят работа, особено на юг, където заплатите не са толкова високи“, казва икономистът, специализиран в трудовия пазар, Пиетро Рейчлин.

Но от догодина Италия ще има две отделни програми за социални помощи. Първата, по-щедрата, се очаква да струва около 5,6 млрд. евро и ще бъде предназначена за хора, които не могат да работят в резултат на физически недостатък или семейни отговорности. В отделна програма по-малки помощи ще бъдат предоставени на хора, които могат да работят и ще трябва да преминат през програми за обучение, за да получат държавна подкрепа.

Мелони защити реформата, като заяви, че тя изпълнява обещанието на правителството да „разграничи хората, които могат да работят, от тези, които не могат“.

Но Сегеци предупреждава, че липсата на програми за обучение и трудната преценка кой човек е способен да работи може да остави много италианци без достатъчна подкрепа.

„Идеята на това правителство е, че хората без работа трябва да бъдат наказани…, че ако нямате работа, това е по ваша вина… и че ще ви дадем по-малко, отколкото на останалите хора, за да се активизирате и да потърсите работа“, отбелязва той.

Правителството задели 4 млрд. евро, за да намали „данъчната пропаст“, разликата между разходите за бизнеса за наемане на служител и заплащането, което служителите реално получават. Мярката ще е от полза за хора, печелещи под 35 хил. евро на година и ще бъде в сила от юли до декември.

Рим също така премахва данъците върху годишни помощи от 3000 евро за служители с деца.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:26 | 01.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазар на труда виж още

Коментари

Финанси виж още