IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Италия насърчава краткосрочната работа, Испания се стреми да я ограничи

Според италианския премиер Джорджа Мелони по-голяма гъвкавост ще означава повече работни места и легализиране на служители от "сивия" сектор

20:00 | 18.02.23 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

26-годишната Марта Пица, която е инструктор по плуване, работи в спортен център в Рим в последните две години и печели по 8,50 евро на час, без пенсионни осигуровки, болнични или отпуски.

Дясното правителство в Италия предприема стъпки да улесни временните трудови договори в „сивия“ сектор като нейния, като отменя предишни ограничения, разгневявайки профсъюзите. Според тях ходът ще задълбочи проблема с работещите бедни и стагниращата производителност, пише Ройтерс.

Правителството на новия премиер Джорджа Мелони твърди, че по-голяма гъвкавост ще означава повече работни места и ще накара работодателите да легализират служители, които преди това въобще не са били обявявани.

Третата по големина икономика в еврозоната има нарастваща армия от служители без стабилни договори – около 5 млн. души от общо 23 млн. работещи хора, показва изследване на най-големия профсъюз в страната CGIL.

Подобно на колегите си плувни инструктори Пица не е сред постоянните служители на спортния център и договорът ѝ не позволява редовни смени. Но реалността е много различна.

„Всички имаме смени, определяни ежеседмично, и няма ограничение за броя часове, които можем да изработим“, казва Пица, която допълва доходите си с работа като бавачка, чистачка и сервитьорка.

В последните години някои страни от еврозоната положиха усилия да ограничат временните договори, за да насърчат стабилни работни места. В Испания Европейската комисия дори постави това като условие страната да получи милиарди евро от фонда на ЕС за възстановяване от пандемията.

Мелони поема поне отчасти в обратната посока.

Първият ѝ бюджет удължи някои данъчни отстъпки за хора на постоянен трудов договор, въведени от предишни правителства, но също така увеличи периметъра за използването на „ваучери“ за труд.

Това е крайна форма на гъвкавост на труда, която беше отменена до голяма степен през 2017 г. след протест на профсъюзи, които инициираха референдум за забраната ѝ.

Според системата служителите получават заплащане от държавната агенция за социални помощи, използвайки ваучери, които работодателят купува онлайн за 12,5 евро всеки.

Служителят получава девет евро за всеки 12,5 евро номинална стойност, а 3,5 евро отиват за покриване на застраховка и пенсионно осигуряване.

Няма договор, затова служителите нямат право на болнични, отпуски, помощи при напускане или безработица, когато спрат да работят. Ваучерите са популярни сред компаниите, но критици казват, че те създават големи възможности за злоупотреби.

Гъвкавост

Членове на правителството, близки до Мелони, твърдят, че тя се готви също така да смекчи ограниченията за други форми на краткосрочна работа.

Според наложени през 2018 г. правила служителите може да бъдат наемани на временен договор за 12 месеца без ограничения. Той може да бъде удължаван на 24 месеца при строги условия като неочакван ръст на бизнеса или за заместване на други служители.

Тези правила донякъде бяха смекчени през 2021 г. по време на кризата с COVID-19 и сега Мелони смята да стигне по-далеч. Това тревожи някои експерти като Микеле Тирабоски, преподавател по право в университета в Модена.

„Ваучерите и краткосрочните договори предлагат на фирмите временно облекчаване, като намаляват разходите им, но последните 25 години ни показват, че трябва да се съсредоточим върху качеството на труда, обучението и повишаването на производителността за постигане на по-високи заплати“, коментира Тирабоски.

Правителството или ще разреши на компаниите да наемат служители на временни договори за две години, без да дават никакви обяснения, или ще разшири основанията, които може да бъдат дадени, твърдят ръководители. Тези договори може да бъдат удължавани до три години при определени условия и със съгласието на профсъюзите.

То също така смята да намали данъчните разходи на работодателите за временни договори, които бяха повишени през 2018 г. Указът вероятно ще бъде обявен идния месец.

„Гъвкавостта трябва да се приема за актив и добра възможност, не за проблем“, казва Паола Манчини, сенатор от партия „Италиански братя“ на Мелони. „Ограниченията за компаниите трябва да бъдат намалени“.

Испанската алтернатива

Испания, другата голяма икономика в Южна Европа, пое по обратния път с насърчителни резултати.

Тя има втория по големина дял на служителите с краткосрочни договори сред 27-те страни членки на ЕС от 20,3%, сочат данни на Евростат за третото тримесечие на 2022 г., докато Италия е на трето място със 17%.

Но делът в Испания се свива спрямо 26,1% година по-рано, докато в Италия остана непроменен.

Промяна на правилата за труд в Испания миналата година доведе до ръст със 141% на работещите младежи с постоянни договори, показаха официални данни от декември.

Реформата промени режима на лесно наемане и уволняване, въведен след дълговата криза преди десет години, като отмени повечето форми на временни договори.

Тя също така предвиждаше клауза за даване на постоянни договори на сезонни служители в сектори като туризъм и земеделие. Те имат право на социални придобивки, дори когато не работят, и може да бъдат извикани от работодателите си по всяко време.

Мадрид твърди, че реформата е била двигателят на икономическия растеж от 5,5% миналата година и е повишила финансовата стабилност на хората, като е подкрепила доверието и потреблението.

В Италия от 2008 г. насам броят на заетите хора остава стабилен на около 23 млн. души. От тях служителите на временни договори са нараснали с 25% от 2,4 млн. на 3 млн. души.

Таня Скачети, лидер на профсъюза CGIL, казва, че използването на ваучери и насърчаването на временни договори са били стимулирани от стар модел на свободен пазар, който поставя служителите в „капан на нестабилността“.

„Увеличихме броя на служителите, но работата е лошо платена и нестабилна. Стабилните договори трябва да бъдат правило, не изключение“, допълва тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:10 | 18.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още