IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Началните заплати във Великобритания растат с най-слабия темп от почти 3 години

Данни на Конфедерацията за набиране на персонал и заетост показват, че пазарът на труда продължава да се охлажда

11:48 | 08.02.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Инфлационният ръст на заплатите на хората, които често сменят работата си, се е забавил във Великобритания, а началните заплати се увеличават с най-слабия темп от 34 месеца насам, предава Bloomberg.

Тези наблюдения на Конфедерацията за набиране на персонал и заетост (REC) и KMPG допълват доказателствата, че пазарът на труда във Великобритания се охлажда, намалявайки натиска върху цените, който притеснява Английската централна банка (АЦБ).

Тяхното проучване, публикувано в четвъртък, установи, че работодателите са по-предпазливи, наемат значително по-малко персонал за постоянно и ограничават увеличенията на заплатите на фона на опасенията за икономическите перспективи и натиска върху разходите.

Пазарът на труда във Великобритания се охлажда още повече . Графика: Bloomberg Пазарът на труда във Великобритания се охлажда още повече . Графика: Bloomberg

Конфедерацията за набиране на персонал и заетост отчете и по-малко свободни работни места, и ръст на броя кандидатите, търсещи работа. Това накара компаниите да не увеличават заплатите на новите си служители с толкова, колкото работниците изискваха, когато компаниите се бореха да наемат персонал след края на ограниченията по време на пандемията.

„Заплащането се нормализира, инфлацията спада и пазарът за наемане на персонал се охлажда вече година“, коментира главният изпълнителен директор на REC Нийл Карбъри в доклад от четвъртък. „Крайно време е Английската централна банка да започне да разхлабва хватката си около икономиката.“

Централната банка следи данните за заплатите внимателно за признаци, че ценовият натиск ще остане по-дълго, отколкото се очакваше първоначално. Централните банкери очакват индексът на потребителските цени да спадне от 4% в момента до целта от 2% към средата на тази година, което предизвиква спекулации, че АЦБ скоро ще намали лихвите си.

Заместник-управителят на АЦБ Сара Брийдън вчера посочи резултатите за заплатите като едни от ключовите данни, които следи, за да определи колко дълго лихвите ще трябва да останат на 16-годишен връх.

Много работодатели решават да наемат персонал временно, за да запълнят работните си места в условията на икономическа несигурност и недостиг на работна ръка. REC заяви, че свободните работни места за временна работа продължават да се увеличават, но незначително и с най-бавните темпове от ноември 2020 г. насам. Забавеното наемане и съкращения са увеличили броя на кандидатите, става ясно от доклада.

Заплатите продължават да растат въпреки разхлабването на пазара на труда, което се дължи на конкуренцията за квалифициран персонал. Работниците също настояват за по-високо заплащане, за да се справят инфлацията от последните няколко години, която достигна връх от над 11%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:48 | 08.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазар на труда виж още

Коментари

Финанси виж още