IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Почасовата работа е по-популярна сред жените в ЕС, но не и в България

През третото тримесечие на 2023 г. делът на заетите на непълен работен ден жени в ЕС е 28% при 8% сред мъжете

13:12 | 07.03.24 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

През третото тримесечие на 2023 г. делът на заетите на почасова работа сред жените на възраст между 15 и 64 г. в Европейския съюз е бил по-висок от този на мъжете – съответно 28% и 8%, сочат данни на Евростат.

Изключения от общия тренд са Румъния и България. В Румъния делът на работещите на непълен ден мъже е по-висок от този на жените – 4% към 3%. В България по този показател няма разлика между половете и са регистрирани по 1% почасово заети мъже и жени.  

В общата статистика жените на непълен работен ден във всички сфери са били повече от мъжете в съответния период. Най-голяма разлика се отчита в направленията, които не изискват висока квалификация – като помощници, чистачи и помощен персонал за подготвяне на храна. Разликата между жените и мъжете в тези сфери е 29 процентни пункта – 47% жени и 19% мъже. В секторите на услугите и на продажбите 35% от жените са работили почасово при 16% от мъжете. Сред помощния персонал в офисите 29% са били заетите почасово жени и 9% заетите почасово мъже.

Източник: Евростат Източник: Евростат

Най-малка разлика в дела има сред заетите на непълно работно време на мениджърски позиции (10% жени срещу 3% мъже) и сред операторите на машини и съоръжения и монтажниците (12% срещу 4%).

В повечето държави от ЕС жените съставляват по-голям дял от заетите на непълно работно време. В Нидерландия делът им е най-висок – 63% от всички заети жени срещу 23% при мъжете, като там е и най-голямото разминаване между заетите мъже и жени – 39 пр. п. Големи разлики са отчетени също в Австрия (38 пр. п.) и Германия (37 пр. п.).

Източник: Евростат Източник: Евростат

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:12 | 07.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазар на труда виж още

Коментари

Финанси виж още