IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Разликата в заплащането между мъжете и жените в България е над 12% за 2022 г.

Разликата намалява, но равното възнаграждение за един и същи труд все още не е реалност за работещите жени и мъже у нас

18:03 | 20.02.24 г. 1
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Заплатите на жените в България продължават да изостават спрямо тези на мъжете. През 2022 г. средното почасово възнаграждение на жените е с 12,6% по-ниско от това на мъжете, показват последните данни за различиeто в заплащането по пол на Националния статистически институт (НСИ).

Най-голяма е разликата в заплащането в секторите "Финансови и застрахователни дейности" - 30,2%, "Хуманно здравеопазване и социална работа" - 24%, "Преработваща промишленост" - 22,8% и "Култура, спорт и развлечения" – 20,8%.

Дамите получават повече от мъжете в секторите "Административни и спомагателни дейности", където разликата е 20%, "Строителство" - 16%, "Операции с недвижими имоти" – 10%.

През 2021 г. - последната, за която има данни в доклада за равнопоставеността на жените и мъжете за 2022 г., отчетената разлика в заплащането е 11,8% в полза на мъжете, което е известно намаление спрямо предходните години. Най-голяма разлика в заплащането се забелязва в областта на финансовите и застрахователни дейности, а най-малка - в сферата на административните и спомагателните дейности. 

Разликата в заплащането на жените и мъжете намалява през годините, но равното възнаграждение за един и същи труд все още не е реалност за работещите жени и мъже. 

За сравнение, разликата в заплащането по пол за 2017 г. е 12,7 на сто, като се отчита намаляване на коефициента за 2016 г., който е бил 13,2 на сто. За периода от 2010 до 2017 г. средната брутна месечна работна заплата на мъжете в страната е по-висока от тази на жените в интервала от 24% до 27%.

Различието в заплащането по пол представлява разликата между брутното почасово възнаграждение на наетите мъже и наетите жени като процент от средното брутно почасово възнаграждение на наетите мъже. Съвкупността се състои от всички наети лица по трудово или служебно правоотношение и обхваща предприятията с 10 и повече наети лица от всички икономически дейности с изключение на „Селско, горско, ловно и рибно стопанство“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:03 | 20.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазар на труда виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 0
cyclop
преди 2 месеца
Айди на бас на сто трилиона доларес че равното възнаграждение за един и същи труд е реалност за работещите жени и мъже у нас. Да сложим сто мъже и сто жени да редят плочки, да заваряват метални конструкции, да инсталират електрически и водопроводни инсталации, да отглеждат животни, да строят сгради, да ремонтират автомобили и техника, накрая да видим ЗА ЕДИН И СЪЩИ ТРУД дали се плаща различно, или за ЕДНИ И СЪЩИ ЗАПЛАТИ се получава многократно повече от едните, а доста по-малко от другите?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още