IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Броят на първоначалните молби за помощи при безработица в САЩ остава нисък

През миналата седмица са подадени общо 212 хиляди молби

16:04 | 18.04.24 г.
Снимка: Allison Joyce/Bloomberg
Снимка: Allison Joyce/Bloomberg

Броят на американците, подали първоначални молби за обезщетения за безработица, е останал непроменен и на ниски нива през миналата седмица, което показва, че пазарът на труда продължава да е стабилен, предаде Ройтерс.

Първоначалните молби за обезщетения за безработица в страната са били общо 212 хиляди за седмицата, приключила на 13 април, съобщиха от Министерството на труда в четвъртък.

Икономисти, анкетирани от Ройтерс, очакваха 215 хил. такива молби през последната седмица. През тази година броят на исканията за помощи се колебае в диапазона между 194 хил. и 225 хиляди.

Силната позиция на пазара на труда, който е двигател на икономиката, заедно с повишената инфлация накараха финансовите пазари и някои икономисти да очакват, че Федералният резерв може да отложи намаляването на лихвените проценти до септември. Някои икономисти дори се съмняват, че централната банка на САЩ ще намали разходите по заемите през тази година.

Във вторник председателят на Фед Джером Пауъл се въздържа да даде прогноза за това кога могат да бъдат намалени лихвите, като вместо това заяви, че паричната политика трябва да остане рестриктивна за по-дълго време. От юли насам централната банка поддържа основния си лихвен процент в диапазона 5,25-5,50%.

През следващата седмица данните за броя на хората, получаващи обезщетения след първоначалната седмица на помощта, което е косвен показател за наемането на работа, ще дадат повече информация за състоянието на пазара на труда в САЩ през април. През седмицата, приключила на 6 април, броят на продължаващите молби за помощи се е увеличил с 2000 до 1,812 млн. броя.

Макар че все още са нисък брой в сравнение предишни рекорди, леко повишеното ниво на продължаващите молби предполага, че на някои от безработните може да им отнеме повече време да си намерят нова работа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:04 | 18.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазар на труда виж още

Коментари

Финанси виж още