IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МААЕ изгуби контакт със системите за наблюдение в АЕЦ "Чернобил"

Служителите в централата няма регулярен достъп до храна и вода, не се спазват графиците за смяна на операторите, съобщава украинският ядрен регулатор

12:23 | 09.03.22 г.
<p>
	<em>Снимка от изоставения след аварията през 1986 година град Припят, край който се намира АЕЦ &quot;Чернобил&quot;. Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка от изоставения след аварията през 1986 година град Припят, край който се намира АЕЦ "Чернобил". Снимка: Архив Ройтерс

Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) съобщи, че е загубена връзката със системите, които следят състоянието на затворената след инцидент АЕЦ "Чернобил" в Украйна, става ясно от съобщение на агенцията. Преди две седмици руски военни части превзеха централата, но оставиха на работа операторите и другите служители.

На територията на централата се намират реакторите, които вече са изведени от експлоатация, както и хранилища за радиоактивни отпадъци. Фонът в региона е завишен след инцидента през 1986 година, а гръмналият тогава реактор се намира под специален саркофаг.

При навлизането на тежката техника в централата нивата се повишиха 15 пъти заради вдигането на горния слой на почвата.

В централата има 210 души, с които има комуникация единствено чрез имейли. От украинския ядрен регулатор споделиха свои опасения пред МААЕ за условията, в които работят тези хора. Според данните, които имат, не се изпълняват графиците за смяна на служителите, които са задължителни за всяка ядрена централа и на този етап се спазват в останалите ядрени централи в Украйна.

Служителите в АЕЦ "Чернобил" нямат регулярен достъп до храна, вода и медикаменти и като цяло ситуацията се влошава, предупреждават украинските власти.

Изпълнителният директор на МААЕ Рафаело Мариано Гроси на няколко пъти заяви, че е готов да пътува до Чернобил или която и да друга точка, за да участва в преговори между Русия и Украйна, за да бъде гарантирана сигурността на ядрените обекти на територията на Украйна.

Руските военни преди дни превзеха и най-голямата европейска ядрена централа - Запорожката АЕЦ. От МААЕ съобщиха, че имат притеснение за управлението и на тази централа след сигнали за прекъсване на част от комуникационните канали със служителите и изискването решението, което вземат, да бъде одобрено от руското командване.

Информацията от Украйна е, че няма увеличение на радиоактивния фон на територията на страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:27 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още