IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

АЯР: Няма промяна на радиационния фон в България и Украйна

В агенцията регулярно получават информация от украинските си колеги за ситуацията в украинските ядрени централи

12:19 | 04.03.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Няма промяна на радиационния фон в България и в Украйна на фона на пожара в най-голямата ядрена централа в Украйна - Запорожката АЕЦ, съобщи директорът на Агенцията за ядрено регулиране (АЯР) Цанко Бачийски. Той посочи, че късно снощи е получено съобщение от дежурния инженер в централата, че има атака и пожар в учебна сграда, а при атаката няма засегнати ядрени мощности и замърсяване.

По-късно стана ясно, че ядрената централа е превзета от руските военни части, но работата ѝ не е засегната и операторите извършват своите дейности.

АЯР получава регулярно сведения за случващото се в Украйна от местния регулатор, увери Бачийски. Оттам не дават информация за нивата на радиационния фон, а само че няма промяна в него. Украинският регулатор е отговорен да предаде информация за ядрен инцидент, допълни още той.

Колкото до състоянието на блоковете на Запорожката централа, украинците обясняват, че три от тях са спрени - един заради планов ремонт още преди конфликта, а други два след началото на военните действия. Два от реакторите са "разхладени" и реално само четвърти блок работи, макар и с намалена наполовина мощност, обясни ръководителят на АЯР.

По повод повишения фон в Чернобил заради навлизането на тежка военна техника в региона, която е вдигнала наземния слой прах, Бачийски посочи, че има сериозно увеличение на фона в региона -15 пъти до 9 микросиверта на час, спрямо 2-3 микросиверта на час преди навлизането на военните части там. Но уверенията са, че всички служители на АЕЦ "Чернобил" са на място и продължават работата по гарантиране на сигурността на затворената централа. В централата работят 92-ма души и никой не е напуснал площадката.

Опасенията в сектора обаче са, че те работят под напрежение, което е рисково за дейността, която извършват.

В България няма промяна на радиационния фон дори и при това увеличение в Чернобил - нормалното ниво у нас е около 0,4 микросиверта на час. В София нивото днес (4 март) е около 0,15 микросиверта на част. На тази база няма никаква необходимост от взимане на йодни таблетки, категоричен беше още Бачийски.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:48 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още