IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руски сили окупираха най-голямата европейска ядрена електроцентрала

Реакторите на централата са защитени с дебели метални и циментови обвивки и са проектирани така, че да издържат на падане на самолет

10:37 | 04.03.22 г. 25
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

В петък руските сили окупираха площадката на най-голямата ядрена електроцентрала в Източна Украйна, за която се твърди също, че е и най-голямата в Европа. Ходът повиши залозите в инвазията на президента Владимир Путин, който бомбардира градове в цялата страна, предава Bloomberg.

Завладяването се случи, след като руски обстрел предизвика пожар в тренировъчен комплекс в централата в Запорожие. Службите за спешна помощ са потушили пожара и няма жертви. Украйна съобщи на Международната агенция за атомна енергия, че инцидентът „не е засегнал основно оборудване" и не е отчетена промяна в нивата на радиацията.

Президентът на САЩ Джо Байдън разговаря с украинския президент Володимир Зеленски, когато се появиха съобщенията за нападението. По-рано и двамата лидери призоваха Русия „да прекрати военните си действия в района", се казва в изявление на Белия дом.

„Европа трябва да се събуди", заяви Зеленски във видеопослание рано в петък, като добави, че е разговарял и с министър-председателя на Великобритания Борис Джонсън, германския канцлер Олаф Шолц и други лидери.

„Ако има експлозия, това ще е краят на Европа", добави Зеленски. „Само спешните действия на Европа могат да спрат руските войски".

Ракета е ударила блок №1 на атомната електроцентрала и украинското правителство търси повече яснота за евентуалните щети, заяви министърът на енергетиката Херман Халушченко пред Bloomberg рано в петък. Реакторите са „защитени от здрави защитни конструкции" и са безопасно спрени, заяви в изявление министърът на енергетиката на САЩ Дженифър Гранхолм, като добави, че нейното министерство е активирало екипа си за реагиране при ядрени инциденти.

Държавната компания „Енергоатом", която управлява всички украински атомни електроцентрали, заяви, че позволява на служителите си да отидат на работа на обекта.

Първоначалните понижения на капиталовите пазари намаляха, докато търговците оценяваха сериозността на ситуацията около АЕЦ-а. Фючърсите върху индекса S&P 500 се търгуваха с 0,9% по-ниско, след като по-рано спаднаха с 1,7%. Златото намали по-ранното си поскъпване, тъй като търсенето на активи убежища отслабна.

Мариано Гроси, генералният директор на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ), разговаря с украинските власти и предупреди за „сериозна опасност", ако бъдат засегнати реакторите. Според уебсайта на централата тя осигурява около 20% от електроенергията на страната.

Фактът, че пожарът не е представлявал непосредствен риск за реакторите, „по никакъв начин не оправдава руските войски да обстрелват това съоръжение на атомната електроцентрала и да застрашават не само Украйна и околните страни, но и самата Русия, ако има някакъв вид експлозия", заяви в интервю за телевизия Bloomberg Роуз Готемьолер, бивш заместник-генерален секретар на НАТО. „Това е една от онези братоубийствени ситуации, които никой, дори Владимир Путин, не бива да желае".

Въпреки че министърът на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба предупреди за бедствие, „10 пъти по-голямо" от това в Чернобил, анализаторите смятат, че това е малко вероятно. Ядрените реактори в Запорожие са с различен дизайн, с изолираща обвивка, и са модернизирани в съответствие с новите правила дори след аварията във Фукушима.

„Ако няма значителна военна повреда на многобройните им дублиращи системи за безопасност, реакторите би трябвало да останат в безопасно стабилно състояние", казва Лейк Барет, бивш служител в Комисията за ядрено регулиране на САЩ, който е участвал в почистването на ядрената централа Three Mile Island в САЩ.

Безопасност на реакторите

Ръководителят на украинския ядрен оператор заяви, че реакторите на централата, които са защитени с дебели метални и циментови обвивки, са проектирани така, че да издържат на падане на самолет. Атомните централи са оборудвани със системи за аварийно реагиране, които трябва да изключат реакторите, щом усетят вибрации от атаката, и имат резервни системи за захранване в случай на спиране на тока.

В електроцентралата „Запорожие" в украинския град Енергодар се намират шест 950-мегаватови реактора по съветски дизайн, построени между 1984 и 1995 г., с мощност 5,7 гигавата, достатъчни за захранване на повече от 4 млн. домове.

Телефонните обаждания до електроцентралата не са възможни в момента, а служителите на централата не отговарят на имейли с молба за коментар за ситуацията.

В дните, предшестващи удара, Международната агенция за атомна енергия обмисляше създаването на 30-километрова зона за изключване около всички украински реактори, отчитайки безпрецедентния характер на бойните действия, които се водят в и около съоръженията. Никога досега не е имало военна атака срещу действаща ядрена централа, твърдят анализатори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

23
rate up comment 0 rate down comment 1
юрист
преди 2 години
звездичките означават думата ''тр8888ол''
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 0 rate down comment 1
юрист
преди 2 години
А- ти нещо се бъркаш- аз не съм руски държавен ***, че да се опитвам с психоатака да ти ''обърна'' мисленето и мнението. Мисли си, каквото си искаш- не ме засяга. Що се отнася обаче до юридическата част от коментара ми, тя се изучава в няколко юридически дисциплини във всеки юф в България, така, че- лице, което не е правоспособен юрист и не ги е изучавало в юф в български вуз да пише, че те са несериозни, е просто смешно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 3 rate down comment 1
0pk
преди 2 години
Гледах аз тука как Столтенберг с отчаяна физиономия обяснява, защо НАТО няма да обявява забранена за полети зона и няма да праща официално натовски войски в Украина. Само ще изпращат оръжия и наемници, за да може украинците да избият колкото може повече руснаци, преди ордата да ги пороби за хиляда години напред отнемайки им стрмежа към свободата изразена в безпрекословно подчинение на американското посолство.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 3 rate down comment 1
pinoccio
преди 2 години
Нещо си се объркал, ако си мислиш, че ще ме вкараш в несериозните си тези. Все едно да ме питаш нещо за мишките и хората, ама то не е свързано с темата. С разпространението на радиацията се занимава физиката като наука. С миш-машове, които се опитваш да прокарваш - не си познал.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 0 rate down comment 4
юрист
преди 2 години
'''...При така формулирана постановка следва ли да очакваме атака към атомна централа или не? ...'' Атака вече ИМАШЕ- снощи , в 2;31 ч. българско време излезе 1вото инфо за нея. Атаката беше руска. Та- пак питам- според теб- радиацията признава ли граници - щото България е на едни има-няма 600 км. от Украйна и ако ти пребиваваш в България, няма ли да засегне и теб.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 3 rate down comment 0
pinoccio
преди 2 години
Какво да го коментирам - ти как мислиш? При така формулирана постановка следва ли да очакваме атака към атомна централа или не? И кой би я инспирирал? Ти наемаш ли се да разсъждаваш по същество? Да видим какво ще измислиш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 0 rate down comment 3
юрист
преди 2 години
Нещата се развиват със скорострелба бързина. Ако НАТО реши на извънредната си среща на министрите днес, че снощният ядрен тероризъм на руската армия заплашва гражданите на НАТО с последиците от чернобил 2, според мен, няма да имате никакво време за реакции...Изличаването ви като единствената войнолюбива нация и държава в 21 век ще е подкрепено от СВЕТА. Интересно- СЛЕД ТОВА дали пак ще пишеш в този форум- щото инстинкта ти за самосъхранение хич го няма;0
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 0 rate down comment 0
0pk
преди 2 години
Е хубава работа, ще затоплят Москва. Нямаше ли преди това с високоговорители да им предлагат да се предадат? :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 1 rate down comment 2
юрист
преди 2 години
Коментирай това, но по същество- ''....Мерц каза, че ако бъдат атакувани атомни електроцентрали, "ако възможно дори бъде ударен атомен реактор, тогава ще сме директно заплашени от ефектите на тази война" и в този случай НАТО ще трябва да реши дали това съставлява атака срещу територията на пакта...''
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 3 rate down comment 2
pinoccio
преди 2 години
Според мен Путин се е промъкнал нощес и е метнал коктейл *** в ненаситната паст на реактора, който бълва радиационна пропаганда и пълни главите на клетите европейци с високоскоростни частици, които изпреварват мисленето им и засядат в синапсите, като запечатват пропагандната картина как Путин людоедът е изял всички от обкръжението си и е минал на зелена салата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още