IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руски сили окупираха най-голямата европейска ядрена електроцентрала

Реакторите на централата са защитени с дебели метални и циментови обвивки и са проектирани така, че да издържат на падане на самолет

10:37 | 04.03.22 г. 25
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

В петък руските сили окупираха площадката на най-голямата ядрена електроцентрала в Източна Украйна, за която се твърди също, че е и най-голямата в Европа. Ходът повиши залозите в инвазията на президента Владимир Путин, който бомбардира градове в цялата страна, предава Bloomberg.

Завладяването се случи, след като руски обстрел предизвика пожар в тренировъчен комплекс в централата в Запорожие. Службите за спешна помощ са потушили пожара и няма жертви. Украйна съобщи на Международната агенция за атомна енергия, че инцидентът „не е засегнал основно оборудване" и не е отчетена промяна в нивата на радиацията.

Президентът на САЩ Джо Байдън разговаря с украинския президент Володимир Зеленски, когато се появиха съобщенията за нападението. По-рано и двамата лидери призоваха Русия „да прекрати военните си действия в района", се казва в изявление на Белия дом.

„Европа трябва да се събуди", заяви Зеленски във видеопослание рано в петък, като добави, че е разговарял и с министър-председателя на Великобритания Борис Джонсън, германския канцлер Олаф Шолц и други лидери.

„Ако има експлозия, това ще е краят на Европа", добави Зеленски. „Само спешните действия на Европа могат да спрат руските войски".

Ракета е ударила блок №1 на атомната електроцентрала и украинското правителство търси повече яснота за евентуалните щети, заяви министърът на енергетиката Херман Халушченко пред Bloomberg рано в петък. Реакторите са „защитени от здрави защитни конструкции" и са безопасно спрени, заяви в изявление министърът на енергетиката на САЩ Дженифър Гранхолм, като добави, че нейното министерство е активирало екипа си за реагиране при ядрени инциденти.

Държавната компания „Енергоатом", която управлява всички украински атомни електроцентрали, заяви, че позволява на служителите си да отидат на работа на обекта.

Първоначалните понижения на капиталовите пазари намаляха, докато търговците оценяваха сериозността на ситуацията около АЕЦ-а. Фючърсите върху индекса S&P 500 се търгуваха с 0,9% по-ниско, след като по-рано спаднаха с 1,7%. Златото намали по-ранното си поскъпване, тъй като търсенето на активи убежища отслабна.

Мариано Гроси, генералният директор на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ), разговаря с украинските власти и предупреди за „сериозна опасност", ако бъдат засегнати реакторите. Според уебсайта на централата тя осигурява около 20% от електроенергията на страната.

Фактът, че пожарът не е представлявал непосредствен риск за реакторите, „по никакъв начин не оправдава руските войски да обстрелват това съоръжение на атомната електроцентрала и да застрашават не само Украйна и околните страни, но и самата Русия, ако има някакъв вид експлозия", заяви в интервю за телевизия Bloomberg Роуз Готемьолер, бивш заместник-генерален секретар на НАТО. „Това е една от онези братоубийствени ситуации, които никой, дори Владимир Путин, не бива да желае".

Въпреки че министърът на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба предупреди за бедствие, „10 пъти по-голямо" от това в Чернобил, анализаторите смятат, че това е малко вероятно. Ядрените реактори в Запорожие са с различен дизайн, с изолираща обвивка, и са модернизирани в съответствие с новите правила дори след аварията във Фукушима.

„Ако няма значителна военна повреда на многобройните им дублиращи системи за безопасност, реакторите би трябвало да останат в безопасно стабилно състояние", казва Лейк Барет, бивш служител в Комисията за ядрено регулиране на САЩ, който е участвал в почистването на ядрената централа Three Mile Island в САЩ.

Безопасност на реакторите

Ръководителят на украинския ядрен оператор заяви, че реакторите на централата, които са защитени с дебели метални и циментови обвивки, са проектирани така, че да издържат на падане на самолет. Атомните централи са оборудвани със системи за аварийно реагиране, които трябва да изключат реакторите, щом усетят вибрации от атаката, и имат резервни системи за захранване в случай на спиране на тока.

В електроцентралата „Запорожие" в украинския град Енергодар се намират шест 950-мегаватови реактора по съветски дизайн, построени между 1984 и 1995 г., с мощност 5,7 гигавата, достатъчни за захранване на повече от 4 млн. домове.

Телефонните обаждания до електроцентралата не са възможни в момента, а служителите на централата не отговарят на имейли с молба за коментар за ситуацията.

В дните, предшестващи удара, Международната агенция за атомна енергия обмисляше създаването на 30-километрова зона за изключване около всички украински реактори, отчитайки безпрецедентния характер на бойните действия, които се водят в и около съоръженията. Никога досега не е имало военна атака срещу действаща ядрена централа, твърдят анализатори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

13
rate up comment 0 rate down comment 1
юрист
преди 2 години
Схващаш ли какво става- москва може да бъде затоплена с едни 2500 градуса, преди да си мигнал, преди даже да си написал и една буква на кирилица на служебният ти руски комп- щото в русия сте толкова '"богати"", че масово нямате свои компютри...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 0 rate down comment 2
юрист
преди 2 години
Опааа- ""ербап атлантиците"" сме ВСИЧКИ БГ. ГРАЖДАНИ- защото България е член и на ЕС, и на НАТО. Пак да попитам- що не кажеш на всички, че си руски гражданин или някакси не е удобно това в светлината на руския ядрен терор от снощи и изявлението на германските консерватори, че снощи поставихте в пряка опасност живота на ВСИЧКИ ЕС граждани на територията на ЕС и затова се обмисля намесата на НАТО в Украйна- заради чл.5 от Договора...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 0 rate down comment 2
0pk
преди 2 години
Абе гледам тука няколко ербапевроатлантици са се превъзбудили и тръпнат в очакване да стане по-голяма пукотевица в услуга на хитрите американци, дето продължават да подклаждат войната с две ръце подканяйки свободните си васали да доставят въоръжение на украинските нацита, обяснявайки спокойно как няма да въвеждат забранена за полети зона и изобщо ще отменят ядрени изпитания, за да не предизвикат случайно някаква ответна реакция върху себе си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 2 rate down comment 2
redcretin
преди 2 години
Тоя ще го поръсят шак с радиационен прахоляк, докато вика с пълно гърло "Слава Путину!" :) Глупавото си е глупаво.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 3
юрист
преди 2 години
''...Държавната дума прие също така закон, който предвижда лишаване от свобода до три години за отправяне на призиви за въвеждане на санкции срещу Русия....'' бта- ето ви руската нацистка ''свобода на словото''. Това значи, че всеки руски гражданин е длъжен да се противопоставя вербално на наложените от ЕС и НАТО санкции, иначе го чака съд и затвор. Така, че- има много лесен начин да се разбере дали в един форум пише руски или ЕС гражданин- питайте го какво мисли за санкциите срещу русия и прочетете какво ви пише...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 4
юрист
преди 2 години
Инцидента е изключително сериозен. Снощи, към 2;31 ч. тъкмо мислих да изключвам компа,и видях статията на новатв. Те я обновяваха на всеки 5 минути до 4;01ч., когато от централата и МАЕ казаха, че няма завишен радиационен фон около АЕЦ-а. Руският агресор изправи на нокти всеки нормален човек, който беше буден в посоченото време.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 3
юрист
преди 2 години
Ти що не си в твоята русия и след като не си български и ЕС гражданин, защо пишеш в този сайт.... Ес ви резна възможността да извършвате руски кибератаки чрез рт и другия ви официоз, а сега се пробвате и тук да пробиете, но... няма да го бъде.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 1
petrg5s
преди 2 години
Инцидента е много сериозен,току що дават пресконференция на Международната агенция за атомна енергия МААЕ.Казват,че има прецедент.За пръв път в световната история някой атакува ядрена централа.Настояват за незабавни мерки от Запада защото това е супер опасно.В момента я изключват и работил само единия реактор на 16%
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 2
юрист
преди 2 години
Ето ка нацистка русия поддържа ''свободата на словото'' и как се обработват руснаците- ''...С промяната в наказателния кодекс се създава нов член 203 алинея 3, като съгласно нея за разпространение на неверни сведения за действията на руските военни се предвижда до три години затвор, отбелязва руската редакция на Би Би Си....'' Тогава- за каква ''свобода на словото'' врещят руските трол88ове в този сайт, след като в самата им родина е криминализирано всяко мнение, различно от официалното, а...Един агресор никога няма да си признае, че е агресор, защото това води след себе си и наказателноправни последици, изразяващи се и в плащане на репарации. Затова е най- удобно да се криминализира всяко мнение, което е различно от официалната руска пропаганда в самата русия. И ват888ниците в този форум врещят, че в натовска и ЕС България се ''нарушавало свободата им на словото'' да пропагандират агресорската гледна точка- смях в съдебната зала...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 5
юрист
преди 2 години
Третополов си ти- аз съм семейна хетеро биологична жена. Не знам кой е този ''бойче'' и не ме интересува. Руските кибервойници трябва да бъдете мачкани винаги и навсякъде- чрез вас агресивна русия осъществява руски кибератаки. Мога само да ти обещая,че ще бъдете спрени на ВСЯКА цена.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още