IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руска атака предизвика пожар в най-голямата ядрена централа в Европа

Украинският президент Зеленски обвини Москва, че прибягва до ядрен терор, местният енергиен министър поиска намесата на НАТО

06:58 | 04.03.22 г. 33
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Запорожката АЕЦ. <em>Снимка: Getty Images News</em></p>

Запорожката АЕЦ. Снимка: Getty Images News

Украински официални лица съобщиха, че руски обстрел е причинил пожар в атомна електроцентрала в Украйна, което предизвика нова загриженост от страна на международната общност за ядрена катастрофа и поднови опасенията за тактиката на Москва, която продължава настъплението си в страната.

В Киев украински представители съобщиха на Международната агенция за атомна енергия, че пожарът, избухнал в съоръжението, не е засегнал основно оборудване, съобщи агенцията, смекчавайки първоначалните опасения, че обстрелът е повредил реактор. Украинският президент Володимир Зеленски заяви във видеоклип, публикуван в социалните медии, че действията на Русия показват, че „Европа трябва да се събуди".

 

„Само незабавни действия могат да спрат руските войски. Не позволявайте на Европа да загине в ядрена катастрофа", каза той според превод, публикуван онлайн от посолството на САЩ в Украйна, обвинявайки Русия в "ядрен терор".

Володимир Зеленски обвини Москва, че прибягва до ядрен терор и иска да повтори катастрофата от Чернобил.

„Привличаме вниманието на целия свят към факта, че нито една страна, освен Русия, никога не е стреляла по атомни централи. Това е първият случай в нашата история, първият случай в историята на човечеството", подчерта украинският държавен глава. „Тази терористична държава прибягва в момента до ядрен терор", добавя Зеленски във видеозапис, публикуван от украинското президентство.

„Украйна има 15 атомни реактора. Ако има експлозия, това е краят на всичко. Краят на Европа. Това означава евакуация на Европа", подчерта украинският президент. Той припомни, че катастрофата в украинската АЕЦ Чернобил засегна стотици хиляди и наложи евакуацията на десетки хиляди. „Русия иска да повтори това и вече е на път да го повтори", предупреди Зеленски.

"Това са танкове, екипирани с уреди за нощно виждане. Това означава, че знаят по какво стрелят, подготвили са се за това", заяви украинският президент, като предупреди, че сигурността на цяла Европа ще бъде под заплаха в случай на експлозия.

Украинските власти съобщиха, че са успели да изпратят пожарникари в ядрената централа Запорожия, където беше започнал пожар след обстрел от страна на руските сили. „Директорът на централата съобщи, че ядрената сигурност е гарантирана", заяви във Facebook Олександър Старух, началник на военната администрация на украинската Запорожка област. На обекта работят 44 пожарникари и 11 пожарни коли, се казва в изявление, публикувано във Facebook. По-рано украинските власти съобщиха, че в пожарът в централата е засегнал "учебна сграда" и лаборатория, но за момента радиационната безопасност е "гарантирана".

При пожара не е засегната жизненоважна техника, съобщи Международната агенция за атомна енергия (МААЕ). Организацията цитира данни на украинските власти, според които не е отчетено повишаване на равнището на радиация.

Украинският министър на енергетиката Херман Халушченко призова за намеса на НАТО. "Настояваме не само за професионална оценка на случващото се, но и за реална намеса с най-строги мерки, включително от страна на НАТО и страните, които притежават ядрени оръжия", написа Халушченко във Facebook в петък вечерта.

Най-голямата ядрена електроцентрала в Европа е обстрелвана от танкове и от въздуха - продължава той. Първоначално тези твърдения не можеха да бъдат проверени по независим начин. Халушченко пише, че вече е разговарял по телефона с министъра на енергетиката на САЩ Дженифър Гранхолм и е поискал въздушното пространство над Украйна да бъде затворено. "Намираме се на прага на голяма технологична катастрофа в историята на човечеството". 

Президентът на САЩ Джо Байдън разговаря със Зеленски по повод пожара в централата. Американският държавен глава се присъедини към призива на Зеленски към Москва „да спре всякаква военна дейност в района и да позволи на пожарникарите и службите за спешна помощ достъп до обекта", съобщи Белият дом, цитиран от Ройтерс.

Министърът на енергетиката на САЩ Дженифър Гранхолм написа в Twitter, че е разговаряла с министъра на енергетиката на Украйна, и добави, че реакторите на централата са „безопасно спрени". Тя добави: „Не сме забелязали повишени стойности на радиация в близост до съоръжението“.

По-рано тази седмица МААЕ изрази загриженост за безопасността на украинските ядрени централи, като отбеляза, че руските военни сили напредват към съоръжението в Запорожие. Запорожката АЕЦ (на украински: Запорізька АЕС) в Украйна е най-мощната атомна електрическа централа в Европа и 5-а в света. Намира се в Централна Украйна, до град Енергодар, на бреговете на Каховското водохранилище на река Днепър. Има 6 реактора тип ВВЕР, всеки генериращ по 1000 MW, с обща мощност 6000 MW. Първите 5 реактора са успешно въведени в експлоатация между 1985 и 1989 г., а 6-ият е пуснат през 1995 г.

Междувременно и британският премиер Борис Джонсън призова за свикването на спешно заседание на Съвета за сигурност на ООН, което да се проведе "през ​​следващите няколко часа". "Безотговорните действия на президента Путин вече могат пряко да застрашат сигурността на цяла Европа", заяви Джонсън след разговор с украинския президент Зеленски.

Първите новини за атаката върху АЕЦ-а предизвикаха спираловидна реакция, като акциите и фючърсите върху акции поевтиняха силно, а считаните за убежища активи, включително държавните облигации, поскъпнаха. Първоначалната тревога намали с 3% стойността на фючърсите на европейските акции, но паниката намаля, докато инвеститорите оценяваха инцидента. Европейските фючърси намалиха спада до около 2%, а тези за САЩ - до по-малко от 1%.

Повишенията при цената на златото и долара бяха умерени, а еврото намали поевтиняването си. Петролът беше близо до 110 долара за барел, което намали поскъпването от 4,8%.

Индустриалните метали продължиха ралито, подхранвано от търговските сътресения и нарастващата икономическа изолация на Русия, като цинкът достигна най-високата си стойност от 2007 г. насам, а алуминият се покачи до рекордни стойности. 

През по-голямата част от сесията акциите трудно намираха посока, като S&P 500 завърши с понижение преди ключовия доклад за заетостта в САЩ. Доларът поскъпна.

Пожарът в атомната електроцентрала се случва, след като Москва задълбочи военната си офанзива в Южна Украйна, прониквайки в град Херсон, докато руските и украинските преговарящи се споразумяха да създадат „хуманитарни коридори", които да позволят на цивилните да напуснат обсадените градове. Преговарящите обаче не успяха да постигнат никакво споразумение за цялостно прекратяване на огъня, а руският президент Владимир Путин даде знак, че е решен да продължи войната.

В четвъртък руските сили продължиха да обстрелват жилищни квартали в Харков, втория по големина град в Украйна, и Чернигов в северната част на страната. Москва нанесе и въздушни удари по столицата Киев, а няколко руски военни кораба се появиха близо до южния пристанищен град Одеса, което според украински официални лица може да е начален етап на десант.

Превземането на Одеса и други крайбрежни градове, които остават под контрола на Киев, би лишило Украйна от черноморското ѝ крайбрежие и пристанищата, през които се транспортира по-голямата част от износа на страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:32 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

30
rate up comment 1 rate down comment 0
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Тия, дето нямали проблеми по собственото си мнение, обикновено са с ментални проблеми. Като ти видя глупостите отдолу и виждам, че правилото се потвърждава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 1 rate down comment 1
OPASEN
преди 2 години
Повярвай ми, аз лично нямам никакви проблеми :-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 1 rate down comment 2
юрист
преди 2 години
Имаш проблем и той е само един- просто никът ми отговаря на упражняваната от мен професия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 3 rate down comment 3
OPASEN
преди 2 години
Оооо ... май възбудих някоя спяща американска клетка във форума :-) Аз не съм нито фен на САЩ, нито фен на Русия или Путин - човек, който заема позиция за една от Великите сили, е меко казано ***, защото, повярвай ми, нито на Бай Дън, нито на Путин му пука за тебе!!! За това ***'О'Кирчо трябва да сдаде поста и да дойде някой, на който му пука за България, а не да ни въвлича във война. Само да не се обърка някой, изобщо нямам предвид Стефан Янев, защото той е американски възпитаник, да не говорим, че е работил и за НАТО ;-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 2 rate down comment 3
юрист
преди 2 години
БЕРЛИН, 04.03.2022 13:43 (БТА)Лидерът на германската консервативна опозиция Фридрих Мерц казва, че интервенция на НАТО в Украйна може да стане възможна, ако Русия извършва атаки срещу атомни електроцентрали, предаде ДПА."Може да възникне ситуация, при която НАТО трябва да вземе решение за спиране на Путин", каза днес лидерът на блока между Християндемократическия съюз и Християнсоциалния съюз (ХДС-ХСС) Мерц пред германското радио Ен Де Ер инфо, макар че отбеляза, че подобна интервенция засега е далечна перспектива.Мерц каза, че ако бъдат атакувани атомни електроцентрали, "ако възможно дори бъде ударен атомен реактор, тогава ще сме директно заплашени от ефектите на тази война" и в този случай НАТО ще трябва да реши дали това съставлява атака срещу територията на пакта. Лидерът на консерваторите каза, че предполага, че Европейският съюз и НАТО вече обмислят подобен сценарий. "Атаките и начинът, по който се води тази война, придобиват форма, която ни кара да обмисляме това", допълни той.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 3 rate down comment 4
юрист
преди 2 години
Е, след като си руски гражданин и си задължен съгласно чл.203 да разпространяваш руската официална пропаганда, иначе ти се следва затвор до 15 години, така и ще пееш- нали си руски гражданин, следователно- теб руския НК те лови, но никой българин не е задължен да ти ''споделя'' гледната точка- в нашия НК НЕ СА криминализирани призивите за налагане на санкции на русия, НЕ Е криминализирано разпространяването на ЕС и НАТОВСКА гледна точка по проблема;0 Както виждам, не искаш да си имаш работа с руски адвокати за процесуалната ти защита по руско наказателно ОХ дело по чл.203 от ук рф и затова така и пишеш;D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 4 rate down comment 3
Bones
преди 2 години
*** мало.умната пропаганда. Що не вземат да си думнат една ядрена централа директно в Русия, че да не се мъчат да чакат радиацията няколко дена... Алоуууу, хапчетата....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 1 rate down comment 5
юрист
преди 2 години
Има много псно обяснение за ядрения терор на пут888лер- той иска ПО ВСЯКАКЪВ НАЧИН ДА ПРИНУДИ НАТО ДА СЕ НАМЕСИ В РУСКАТА АГРЕСИВНА ВОЙНА В УКРАЙНА, А ПОСЛЕ ДА ВРЕЩИ КАТО ЗАКЛАН- ЕТО, НАТОВЦИТЕ НАПАДАТ, А НИЕ- РУСНАЦИТЕ, САМО СЕ ОТБРАНЯВАМЕ... Толкова е прозрачен, че няма накъде...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 2 rate down comment 5
юрист
преди 2 години
Каква ''западна пропаганда'' , ве, руска ва888та- твоят агресор в кремъл е психически нестабилен, той е един ЛУД сенилен дър00так- вземи, че прочети малко повече УЧЕБНИЦИ за сенилността и третата възраст...Каквото и да напишеш, нормален човек НЕ МОЖЕ да оправдае престъпленията му... И не обработвай съфорумците- няма да постигнеш резултат- кажи го на офицера си. Българите не сме простички пастири, че да ми лъжете, както ви скимне, с цел прокарване на вашата руска пропаганда... Българите НЕ страдаме от Стокхолмски синдром и можем да различим истина от лъжа и манипулация от истина.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 6 rate down comment 4
OPASEN
преди 2 години
Няма как някой да ме накара да повярвам, че Путин иска да думне Ядрен реактор и да се самоубие с радиацията, която ще изтече от там :-) Хайде първо да помислим, преди да цитираме Западна пропаганда :-) Напротив - логиката казва, че Зеленски, който е изправен до стената без никаква помощ от Запада, се чуди каква провокация да измисли, за да му се притече някой на помощ!Отачя ход, който показва, че няма да издържи дълго...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още