IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руските сили настъпват в Южна Украйна след края на преговорите

Путин твърди, че целите на Москва по отношение на войната остават непроменени, преговарящите постигнаха споразумение за евакуация на цивилни

22:37 | 03.03.22 г. 37
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Централната част на Киев. <em>Снимка: EPA/ZURAB KURTSIKIDZE</em></p>

Централната част на Киев. Снимка: EPA/ZURAB KURTSIKIDZE

Русия задълбочи военната си офанзива в Южна Украйна, като навлезе в град Херсон и напредна към Запорожие, след като поредният кръг от преговори не доведе до споразумение за прекратяване на огъня.

В телевизионно обръщение руският президент Владимир Путин даде знак, че е решен да продължи войната, като заяви, че инвазията се развива по план и успешно постига целите си.

По-рано през деня украинският президент Володимир Зеленски призова жителите на окупираните от Русия райони като Херсон, в устието на река Днепър близо до Черно море, да се съпротивляват, като заяви, че рано или късно руснаците ще бъдат принудени да напуснат.

„Ще ги прогоним с позор", каза Зеленски. „Всеки окупатор трябва да знае, че тук няма да получи нищо. Никой няма да им се подчини. Навсякъде, където влязат, ще бъдат изтребени. Те няма да имат покой. Те няма да имат храна. Няма да имат нито една спокойна минута“.

През последните дни в няколко по-малки града, завзети от руските сили, избухнаха протести, като хората излизаха с голи ръце и с развети украински знамена срещу руските военни. Преди началото на войната Киев подготви бунтовнически части, които да се съсредоточат върху нарушаването на тила на руските сили.

Руските и украинските преговарящи, които се срещнаха за първи път в Беларус в понеделник, си стиснаха ръцете, когато се събраха за втория кръг от преговорите в четвъртък следобед. Съветникът на Зеленски, Михайло Подоляк, написа в Twitter в четвъртък вечерта, че „за съжаление резултатите, от които Украйна се нуждае, все още не са постигнати”. 

 

В съвместното изявление, прочетено от Подоляк, се казва, че двете страни все пак са се договорили да организират хуманитарни коридори за евакуация на цивилното население от обсадените градове и за доставка на храна и лекарства там, като за тези евакуации ще има ограничено прекратяване на огъня. През последната седмица един милион души в Украйна са избягали в съседните страни по данни на Организацията на обединените нации.

В четвъртък руските сили продължиха да обстрелват жилищни квартали в Харков, втория по големина град в Украйна, и в Чернигов в северната част на страната. Москва нанесе и въздушни удари по столицата Киев, а няколко руски военни кораба се появиха близо до южния пристанищен град Одеса, което според украински официални лица може да е начален етап на десант.

Завземането на Одеса и други крайбрежни градове, които остават под контрола на Киев, ще лиши Украйна от черноморското ѝ крайбрежие и пристанищата, през които се транспортира по-голямата част от износа на страната.


Гражданите на Одеса се готвят да отбраняват града

В 90-минутния си телефонен разговор в четвъртък с френския лидер Еманюел Макрон руският президент не остави много място за оптимизъм относно преговорите и хода на конфликта.

Според френски служител Путин е заявил, че иска Украйна да се разоръжи, преди Москва да се съгласи на прекратяване на огъня. Ако Украйна откаже, Русия ще постигне целите си със сила, е заплашил Путин. След това руският лидер е започнал да повтаря основанията си за инвазията, включително невярното твърдение, че украинското правителство е в ръцете на нацисти, казва френският служител.

„Или разказвате приказки, или търсите претекст", е отговорил Макрон по френски данни. Френският президент е казал на Путин, че Москва „ще плати висока цена, защото Русия ще се окаже отслабена и изолирана".

В съобщението на Кремъл за разговора се съобщава, че Путин все още настоява за „демилитаризация и неутрален статут на Украйна", смята, че „задачите на специалната военна операция ще бъдат изпълнени при всички случаи" и предупреждава, че „опитите да се печели време чрез протакане на преговорите ще доведат само до допълнителни изисквания към Киев“.

Според правителствени изявления и видеоматериали украинските сили са успели да възпрепятстват настъплението на Русия към Киев и Харков и дори са си върнали някои райони при контраофанзива северозападно от столицата. Силната съпротива от страна на Украйна обаче принуди Кремъл да премине към стратегия на безразборни атаки, като обстрелва цивилни райони в опит да деморализира населението на Украйна.

Въпреки множеството доказателства за обратното Путин отрича руските части да са бомбардирали цивилни квартали в Украйна, като нарича подобни съобщения „антируска дезинформационна кампания". В руските телевизионни репортажи се твърди, че украинците обстрелват собствените си градове.

Западни представители се опасяват, че Москва подготвя почвата за използване на обсадна тактика от руските военни, като хваща в капан цивилни граждани и бойци от съпротивата в градските райони и ги отрязва от храна и доставки. Френският министър на външните работи Жан-Ив Льо Дриан сравни обстоятелствата, пред които са изправени градските центрове в Украйна, с Алепо в Северна Сирия, който беше опустошен от подкрепяните от Русия сили на сирийския президент Башар Асад.

Военни в Херсон

„Най-лошото все още ни предстои", заяви Льо Дриан, като добави, че Харков, град с преобладаващо рускоезично население в Източна Украйна, и Мариупол на брега на Азовско море са изложени на риск от обкръжаване.

В украинската столица в четвъртък магазините бяха презаредени с пресен хляб, продукти, млечни продукти и други стоки от първа необходимост, докато останалите в града жители на някога оживения тримилионен град привикват към нов военен ритъм, пише The Wall Street Journal. Отделите за вино и бира в супермаркетите sa оградени с лента, за да се спази новата забрана за продажба на алкохолни напитки.

В лабиринта от бетонни заграждения около града служители по сигурността с автомати "Калашников" проверяват документите и багажниците на автомобилите. Преминаването през река Днепър между двете части на Киев става с цената на дълго чакане.

Тъй като сирените за въздушно нападение се включваха на всеки няколко часа, много жители продължиха да остават в подземните метростанции, които бяха превърнати в бомбоубежища. Доброволци осигуряваха вода и храна, а помещенията бяха оборудвани с тоалетни.

78-годишната Алла Дзедзеловска седи на постелка на метростанция "Лев Толстой" в Киев от четири дни, страхувайки се да излезе навън, освен за кратки посещения в близкия си дом. „Все още не мога да разбера, че това се случва. Толкова е нечовешко, да убива нашите хора, да убива собствените си хора, младите войници, които умират тук", каза тя, визирайки  Путин. „А той казва, че е славянин, брат. Това е срамно. Жесток човек“.

„Той казва, че идва тук, за да ни спаси. От какво?" - казва дъщеря ѝ Инна Поддубная, 56-годишна и икономист по образование.

Град Херсон, в който живеят 270 000 души, е първата регионална столица, окупирана от Русия след повече от седмица на тежки сражения и обстрел. Местните власти съобщиха, че работят по възстановяването на електричеството и отоплението, доставката на храна и други жизненоважни материали за града и събирането на труповете от улиците му.

Руските войски окупираха седалището на регионалното правителство в четвъртък, съобщи в социалните мрежи губернаторът на Херсон Хенадий Лахута, докато украинските власти в града продължаваха работата си. По думите му един от ключовите им приоритети в преговорите с руските сили е възобновяването на дейността на гигантска птицеферма в близкия град Чернобаевка, където около три милиона птици са напът да умрат - нещо, което може да замърси водоснабдяването, предизвиквайки екологична катастрофа.

Звукът от стрелба изчезна и по улиците в Херсон е тихо, казва пред WSJ студентка, живееща в града, и добавя, че руските сили изглежда контролират ситуацията. Цивилните се върнаха по улиците, отивайки да си купят храна преди украинската контраатака, която очакват след няколко дни, каза тя и добави, че се страхува.

Кметът на Херсон Игор Колихаев написа в публикация във Facebook, че „въоръжени посетители" са влезли в сградата на градския му съвет, като добави, че не е преговарял с тях. Кметът заяви, че въвежда комендантски час и посъветва жителите да „ходят по един, максимум по двама", когато излизат навън.

"Военните не трябва да бъдат провокирани. Спрете при първата заповед", добави той.

Руските сили в Южна Украйна окупираха също така няколко града в Запорожка област североизточно от Херсон, приближавайки се към регионалната столица. В сряда те достигнаха до град Енергодар, където се намира най-голямата действаща атомна електроцентрала в Европа. Според местните власти районът около атомните централи засега е пощаден от боеве.

Руските сили се придвижват и към родния град на Зеленски - големия индустриален град Кривой Рих, североизточно от Херсон. Силите за териториална отбрана и редовната украинска армия в Кривой Рих, град, в който се говори предимно руски, са започнали да подготвят отбраната на района, твърдят жители.

Андрий Малец, предприемач, който живее в Кривой Рих, заяви, че в четвъртък градът е бил спокоен, но е имало случаи на мародерство преди евентуално руско настъпление. Въоръжени местни жители са започнали да патрулират по оживените места, за да поддържат реда. Малец е живял в Русия в продължение на шест години и описва себе си като проруски настроен човек. „Сега ще взема оръжие и ще убия руския враг със сълзи на очи", казва той.

Путин започна инвазията на Русия в Украйна с цел бързо да превземе Киев и да свали украинското ръководство. Военната кампания е в застой извън Киев на фона на ожесточена съпротива, нисък морал и логистични трудности, твърдят западни и украински военни.

В сряда руското министерство на отбраната за пръв път призна за големи загуби, като заяви, че през първите седем дни на конфликта са убити 498 руски войници, а 1597 са ранени. Москва заяви, че нейните сили са убили 2870 украински войници.

Жена с бебе се опитва да се качи на евакуационен влак за западните градове на гарата в Киев

Украйна не е публикувала данни за военните си жертви, но твърди, че нейните сили са убили 5840 руски войници. Украинските официални лица определят броя на загиналите цивилни при инвазията на около 2000 души.

Руският военен говорител генерал-майор Игор Конашенков заяви в четвъртък, без да представи никакви доказателства, че голяма част от загубите, нанесени на руските сили в Украйна, са дело на западни наемници и частни военни изпълнители.

„Чуждестранни наемници в Украйна устройват засади на руски колони. Всички атаки на чуждестранните наемници се извършват с оръжия, доставени на киевския режим от Запада", твърди генерал Конашенков, изброявайки ракетите Javelin, Stinger и NLAW, които САЩ и съюзниците им са доставили на Украйна.

След руската инвазия Украйна създаде нов Международен легион за чуждестранни доброволци, а Зеленски заяви, че първите 1000 от планираните 16 000 новобранци вече са се записали. Към момента няма данни за повече от шепа чуждестранни граждани на фронтовата линия.

Междувременно от Пентагона заявиха, че е установена пряка линия на комуникация с руското министерство на отбраната, за да се предотвратят различни конфликти и инциденти. Това съобщи Ройтерс днес, позовавайки се на високопоставен военен служител на САЩ. "Министерството на отбраната създаде линия за управление на конфликти с министерството на отбраната на Русия, за да се предотвратят грешни изчисления, военни инциденти и ескалация на напрежението", заяви говорителят на Пентагона. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:19 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

33
rate up comment 0 rate down comment 1
khao
преди 2 години
тоя си е чист 100% *** ! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 0 rate down comment 1
khao
преди 2 години
тоя си е чист 100% *** ! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 2 rate down comment 2
Solar Power
преди 2 години
khao невежи хора винаги ще има какво да се прави съдба :(
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 5 rate down comment 2
Solar Power
преди 2 години
Така е :) Даже в момента в Украйна няма никакви руски войски ! Всички са реално украинци облечени в руски униформи и си бомбят градовете за да може западния свят да налага санкции :) Всичко е монтаж на украинците ... руснаците дори не са напускали тяхната територия. Даже и ракетите се пускат с кръгова траектория излита от Киев нагоре към Русия после завива и пак се връща в Киев и удря някой блок който преди това е опразнен :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 4 rate down comment 1
khao
преди 2 години
Вова дурак...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 2 rate down comment 3
khao
преди 2 години
интернет е пълен с всевъзможно фото колажи, и само един истински тъъъъпак може да им вярва!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 4 rate down comment 6
Императорът
преди 2 години
"включително невярното твърдение, че украинското правителство е в ръцете на нацисти" - е, само това обезмисля цялата статия. Явно банди като "Азов" са бойскаути? Целият интернет е пълен с техни снимки с нацистка символика. Най-големият проблем, за да се стигне до тук е - че западът осем години отказва да види очевидното, дори очеизваждащото !!! За АЕЦ-ът това което пропагандата спестява е, че той бе превзет още оня ден. Пожарът е станал в учебен център в близост до централата. Запален е от бягащи диверсанти. От наци-бандите - не от редовната украинска армия. Иначе това от преговорите е поне малка добра новина за всички - без нациcтките бандити. Ако отворят хуманитарнни коридори, мирното население ще се евакуира - тогава те зад кого ще се крият?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 1 rate down comment 7
юрист
преди 2 години
Ще се ровиш, ако съпругът ми позволи, ват888ник... Много внимавай да не получиш като шамар една доста по-сериозна от ддос атаките...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 3 rate down comment 4
Solar Power
преди 2 години
Между другото не е лошо да има защитна система в коментарите. Например регистрирал си се днес и имаш право на 1 коментар днес. С течение на времето правото на коментар ти се увеличава. Разбира се бройката е просто примерна но на много места е така за защита от ботове :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 3 rate down comment 3
Solar Power
преди 2 години
Регнал се е днес защото е поредния платен предател който предпочита паричките за да защитава един окупатор и агресор.... Поредния *** ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още