IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украйна и Русия са се споразумели за хуманитарни коридори

Путин се закани, че ще унищожи "тази анти-Русия, която беше създадена от Запада"

20:06 | 03.03.22 г. 7
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: EPA/MAXIM GUCHEK/BelTA</em></p>

Снимка: EPA/MAXIM GUCHEK/BelTA

Украйна и Русия са постигнали съгласие за съвместно предоставяне на хуманитарни коридори с временно прекратяване на огъня на завършилите преди броени минути преговори между двете страни в Беларус.

"Русия и Украйна трябва да създадат канали за комуникация и взаимодействие, за да осигурят хуманитарни коридори в близко бъдеще за евакуация на граждани, както и доставка на продукти и лекарства", заяви ръководителят на президентската канцелария Михайло Подоляк, цитиран от БГНЕС.

Страните са постигнали споразумение по редица хуманитарни въпроси, включително възможността за временно прекратяване на огъня, за да се създадат хуманитарни коридори", съобщи беларуската агенция БелТА.

Украинската делегация не е получила обаче резултатите, на които се е надявала, и ще продължи диалога в трети кръг от преговорите, каза Подоляк.

 

"Третият кръг от преговорите с Украйна ще се проведе през следващите дни", заяви от своя страна ръководителят на руската делгация Леонид Слуцки. "Споразуменията между Русия и Украйна скоро ще бъдат утвърдени на най-високо ниво", допълни той. 

"Специалната военна операция на Русия протича по план", заяви руският президент Владимир Путин в извънредна реч. Той отбеляза, че "руснаците и украинците са едно цяло", въпреки че много украинци са с "промити мозъци".

"Ние се сражаваме с неонацисти и това е видно от тяхната тактика", каза той. "Нашите войници са герои", допълни той и добави, че "украинските неонацисти използват цивилни граждани като жив щит, дори студенти".

"Ние ще унищожим тази анти-Русия, която беше създадена от Запада", каза президентът на Русия и добави: "Ние се борим със заплаха, която включва ядрени оръжия“.

Ръководителят на руската Служба за външно разузнаване (СВР) Сергей Наришкин коментира, че СВР е получила разузнавателна информация, според която Украйна работи по създаването на собствени ядрени оръжия. Наришкин подчерта, че заплахите на президента Володимир Зеленски да се откаже от Будапещенското споразумение "не са били празно обещание".

По думите му САЩ са знаели за това. Той обвинява и ЕС, че не е предприел никакви действия след заплахите на Зеленски по време на Мюнхенската конференция по сигурността да оттегли страната си от Будапещенското споразумение - споразумение от 1994 г., по силата на което новата независима Украйна се отказа от ядрения арсенал, наследен от СССР, и да остане неядрена държава.

САЩ междувременно обявиха, че са готови да преговарят с Русия, ако руските войски бъдат изтеглени от Украйна. Заместник-държавният секретар на САЩ по политическите въпроси Виктория Нюланд заяви това в интервю за "Ехото на Москва". Предаването е поместено в YouTube.

Всичко за войната в Украйна четете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:03 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 2
korn
преди 2 години
Запада му е виновен че, избива жени и деца? Що за *** излезе Путин.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 0
Императорът
преди 2 години
Той затова Путин искаше редовната украинска армия да свали зеленски... знаеше, че с тях по може да се разбере.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 1
Императорът
преди 2 години
Абсолютно прав е президентът Путин, че западът не само не реагираше на заплахите на палячoто и отказът му да спазва Минските споразумения, ами даже и го насъскваше !!! Такива като байдън, столтенберг, урсулата, лиз тръс - ни докараха до тоя хал !!! Те трябва да отговарят !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 2
дядя Вова
преди 2 години
Украйна и Русия са се споразумели за хуманитарни коридори == остава само да се споразумеят с нацистите, да пускат хората по тия коридори и да не ги разстрелвата като кучета, разбирай предатели..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 5
Oбичам България
преди 2 години
Тази така наречена "превантивна руска операция" е нелепа. Ако ще и САЩ да имат ядрена ракета на Червения площад е ясно, че няма да я активират, защото и 1/10 от руските ядрени глави са достатъчни да се изтрие живота от планетата. Цялата работа е, че животът в Украйна стана много приятен (признавам си, че не съм ходил последните 8 години в Донбас). Територията на Украйна е уникална. Русия няма никаква ползва от една богата съседна страна, която не и се подчинява. И последно - дори след анексирането на Крим и войната в Донбас, въпреки националистите настроения, нито един от моите познати украинци не е говорил за война с Русия. И нито един от рускоговорящи не е имал проблеми. Ако е Донбас е имало военни престъпления, трябваше да бъдат наказани само отговорните, а не целия украински народ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 6
юрист
преди 2 години
''...Путин се закани, че ще унищожи "тази анти-Русия, която беше създадена от Запада"...'' А- ето го истинският мотив за руската нападателна агресивна война в Украйна- унищожаването на ДЪРЖАВАТА УКРАЙНА с цел настаняване на нейно място на русия...И какво станА сега от широко пропагандираните предходни руски цели;0 ***-ин всичко ще си кажеш, хем без бой, но най- добре това да стане по законен начин- пред прокурор от МНС, когато си в качеството ''обвиняем'' за извършване на престъпления срещу мира и човечеството и военни престъпления..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още