fallback

Търговци на горива пред премиера: Цените у нас са възможно най-ниски

Няма как нито да се премахне биокомпонентът от горивата, нито да се намали акцизът, каза министър-председателят Кирил Петков

19:00 | 19.04.22 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Членуващите в Българската петролна и газова асоциация търговци на горива у нас са уверили премиера Кирил Петков, че ще направят всичко възможно, за да поддържат най-ниските възможни цени на горивата. Това каза министър-председателят Кирил Петков след среща с представители на организацията и припомни, че в България цените на горивата са сред най-ниските в Европа.

„Не сме доволни от цените на бензиностанциите, въпреки тези цени, сме на най-ниската цена в ЕС. Всеки един трябва да даде своето и когато говорим за маржове на печалбата, трябва да са минимално пазарни“, каза премиерът (твърдението му за най-ниските цени в ЕС не е съвсем вярно, защото преди няколко месеца Унгария замрази цените на горивата и сега там те са с около 0,70 лева по-евтини от тези в България. - б. ред.).

„При първа динамика в посока намаляване това ще се отрази и на бензиностанциите", допълни Петков, но уточни, че за момента такава трайна тенденция няма. В отговор на журналистически въпрос той поясни, че няма как нито да се премахне биокомпонентът от горивата, нито да се намали акцизът, както поискаха от транспортния бранш.

„Това са европейски регламенти и всяко тяхно нарушаване има своите последствия и разходи“, поясни Петков, като допълни, че на последната европейска среща на върха е повдигнал въпроса за временно намаляване на акциза, но предложението му не е било прието добре, защото в България той е сред най-ниските в ЕС.

По повод твърденията, че „Лукойл" купува евтин руски нефт, а продава скъпи горива, Петков посочи, че проверката на Националната агенция по приходите (НАП) за момента показва, че рафинерията води адекватна ценова политика.

Преедседателят на браншовата асоциация Живодар Терзиев поясни, че пазарът е свободен и който иска, може да си внесе горива отвън, ако смята, че цените у нас не са пазарни. Според него нито един търговец на горива не слага прекомерни надценки. Двете страни са се разбрали подобни срещи да продължат.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:25 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Енергетика виж още