IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Има ли алтернатива България за спирането на руския газ?

Цената на природния газ ще скочи с 20-30%, ще бъде пагубно за предприятия, зависими от газа като суровина, коментират експерти

13:53 | 27.04.22 г. 19
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Andrey Rudakov Bloomberg</em></p>

Снимка: Andrey Rudakov Bloomberg

Късно снощи стана ясно, че България, Литва и Полша ще са първите държави в ЕС, чиито доставки на руски природен газ ще бъдат спрени. Ден по-рано в „Булгаргаз“ ЕАД е получено уведомление, че доставките на природен газ от „Газпром Експорт“ ще бъдат спрени, считано от 27 април 2022 г.

Каква е алтернативата за България при спиране на руския газ, как ще се отрази на цената на газа у нас, кои индустрии ще пострадат, ще се отрази ли на битовите потребители, коментират експерти в областта на енергетиката.

Българската газова асоциация: България не е готова и няма алтернатива за спиране на руския газ

"Ние не сме готови за такъв ход. Сравнение с Полша, която каза, че няма да плаща в рубли, е невъзможно. Полша е зависима от руски газ на 40%. Те могат да си позволят това нещо. Полша ползва газ от Катар, който се доставя с танкери. Те изградиха и газопровод, свързващ полската система с Литва", заяви председателят на Българската газова асоциация Пламен Павлов. Той подчерта плюсът в ситуацията - в края на отоплителния сезон сме. 

"Но тези, които ползват газа като суровина, нямат алтернатива. Не е решение, ако има газ на цена, която ще повиши стойността на крайния продукт. Пряко засегнати ще бъдат стъкларските заводи, торовите заводи, също и рафинерията "Нефтохим". Това означава кумулативно пренасяне на проблемите в другите сектори. Торовите заводи, които ще имат суровина на висока цена, няма да бъдат конкурентоспособни, по-добре да спрат работа", заяви експертът пред Bulgaria ON AIR.

"Газът не е спрян ненадейно. Има възможност за плащане в рубли, които се превалутират, не виждам проблем това да се случи. Излязоха съобщения, че сме платили по старата сметка. Ако е така, ръководството на "Булгаргаз" носи отговорност и тя ще бъде персонална. Супер е, ако сме изпълнили всичко по договора, значи трябва да имаме газ. За мен се слага черта на целия газов сектор", коментира Павлов.

Председателят на Българската газова асоциация не вижда алтернатива на руските доставки. Хранилището в Чирен не може да бъде такава.

"Слушах, че около 17% е количеството, останало в Чирен. Но трябва да отчетем, че има буфер, който не можем да ползваме за отопление. Той трябва да остане там, трябва да се запълва и с оглед на следващия отоплителен сезон, иначе няма да бъдем подготвени. В много тежка ситуация сме поставени. Аз не виждам алтернативи - газът от "Турски поток" влиза в България и след това се връща в Турция, ние го транспортираме през Гърция и Северна Македония до Унгария. Спирането на газ в "Булгаргаз" ще повлияе само на нас", разясни експертът.

Кирил Темелков: Цената на природния газ ще скочи с 20-30%

Спирането на газовите доставки от Русия ще доведе до вдигане цената на газа с между 20 и 30%. Това прогнозира бившият шеф на „Булгаргаз“ Кирил Темелков в коментар по bTV. Според него решението на Москва е „чисто политическо“, но не е изненада, защото от миналата седмица текат разговори на „Газпром“ с Полша, България и други страни в Европа.

По неговите данни доставките от Русия не са 90% от синьото гориво, което използване, а само 60-70%, но това пак е голямо количество.

Спирането на „Турски поток“ от страна на България е непазарна мярка и не би трябвало да се прави, смята Темелков.

Иван Хиновски: Индустрията изпада в шок в момента

На топлофикациите работата не може да продължи без руските доставки. Това каза за bTV Иван Хиновски, председател на Българския енергиен и минен форум. По думите му съгласно нормативните изисквания те трябва да разполагат със запас от битум. По-важна е индустрията, защото тя изпада в шок в момента, каза експертът.

„Би трябвало, тъй като това се очакваше, България да е взела съответните мерки, най-малко да имаме готов договор за междусистемна свързаност с турската газова система, защото от там можем да получим най-бързо доставки на природен газ. И другото - суапови сделки през Ревитуса от Гърция, макар и малки количества. На България реално погледнато сега й трябват около 1 - 1,5 милиарда кубически метра газ най-много на година. Вече в остатъка от тази година остават много по-малко. До края на тази година – може би половината", заяви Иван Хиновски.

По думите му, много е важна подготовката със съседните страни, нормативна и политическа. Над 95% от газа, който България потребява, е от „Газпром”, допълни експертът. „Бих казал, че този газ, който ние го наричаме азерски, той до голяма степен има руска компонента, така че може да се каже, че сме 95% зависими от руския газ”, отбеляза Хиновски.

Валентин Николов: Ако няма договорка за азербайджански газ, няма откъде другаде да дойде

"Когато газът е спрян, алтернативата е ток. Ще има повишаване на цената на борсата - да достигне над 500 лева. Ако няма предварителна договорка за доставка на газ от Азербайджан при форсмажор, не виждам откъде другаде ще дойде. Има възможност за втечнен газ, но количествата не са постоянни, а се договарят на танкери". Това заяви енергийният експерт и бивш депутат от ГЕРБ Валентин Николов по Нова телевизия.

Според него спирането на доставките на руски газ ни поставя в много глупаво положение, това е голям удар, ние нямаме и принципна позиция за конфликта. "Има откъде да мине газ от юг, но източници няма. Има възможност за втечнен газ, но количествата не са постоянни, а се договарят на танкери. Не можем директно да се договорим, защото сме малък потребител. Няма и сигурност на доставките", обясни експертът.

По думите му потреблението на природен газ в София е над 11 млн. куб метра. "Около 7 млн. куб. метра на ден се доставят при спиране на парното, от тях 1 млн. е азербайджански газ, другото идва от "Газпромекспорт" и малка част от газохранилището в Чирен, което е пълно около 17%. Предупреждавахме министерството на енергетиката да спрат търговията с газ от Чирен. Дефицитът на гориво ще се изрази в цената, дано властта има алтернативен план", посочи той.

Еленко Божков: Имаме 17% запаси на природен газ, да ги пазим като очите си

Останали са 17% запаси на природен газ в газохранилището ни и те трябва да се пазят като зеницата на окото. Това заяви енергийният експерт Еленко Божков по Нова телевизия. Веднага трябва да се премине на алтернативно гориво - мазут, смята Божков.

“Тези, които трябва да продължат да се снабдяват с природен газ са училища, детски градини и болници”, допълни още енергийният експерт и поясни, че има градове като Пловдив и Плевен, които използват предимно природен газ, затова “трябва да се провери какво е състоянието на газовите им турбини”.

По думите на експерта най-засегнати от спирането на газа от страна на Русия ще бъдат хлебопроизводителите у нас. “Трябваше да се използват всички възможности за предварително запълване на хранилището”, смята Еленко Божков.

Други две групи хора, които ще изпитат затруднение са битовите и промишлените производители.

“Битовите производители са едва 2,5%, нека ги запазим. А промишлените производители делим на две групи - тези, които използват газа като суровина и тези, които го използват като гориво”, обясни Божков. “Тези които го използват като суровина, ще изпитат икономически шок”, поясни още той. 

Според енергийния експерт има фирми, които ще плащат с руски рубли и ще могат да доставят газ за България. 

“Втората възможност е да се доставя газ към Гърция, там да се регазифицира, а този газ който отива за Гърция, но минава през България - да използваме ние, тъй като никоя от страните, които ни заобикалят, няма ограничение в търговията с природен газ засега”, обясни експертът.

“Не смятам, че тази стъпка на “Газпром” ще продължи дълго, защото е политически наказателна, тя е свързана с посещението на премиера в Киев”, коментира бившият директор на Българския енергиен холдинг Илиян Василев.

Васил Велев: Решение е да се открие наша сметка в рубли и в "Газпромбанк"

„Спирането на доставките от „Газпром” в най-добрия случай означава много по-високи цени, което е пагубно за химията, металургията и стъклопроизводството. Това ще се отрази много лошо и на най-експортно ориентирания ни бранш, който дава най-много принос за българския експорт - машиностроенето, защото редица технологични процеси са на газ”. Това заяви председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев по Нова телевизия. „По веригата ще бъдат засегнати всички”, каза още той.

По думите му въпросът не е да изчисляваме щетите, а да ги предотвратяваме. „Имахме един месец време да осмислим и да се подготвим за новия начин на плащане, който „Газпром” основателно поиска от нас. Основателно, защото правото днес няма никакво значение – може да се блокират активи на държави, на корпорации, върховенството на правото вече не означава нищо”, коментира Велев.

Според него лесното решение в създалата се ситуация е да се открие наша сметка в рубли и в „Газпромбанк”. „Това ни дава време да се пренастроим. Не можем от днес за утре да променим нещата”, посочи той.

Рибарски: България е изрядна, може да търсим обезщетение за спирането на газа

Спирането на газовите доставки е „тема, която е била обсъждана многократно с министъра на енергетиката и в комисия. Предвидени са действия за такава ситуация“, заяви председателят на комисията по енергетика в парламента Радослав Рибарски по bTV. По думите му като причина за спирането на доставките е изтъкнато неплащането в рубли, но по договор страната ни е изрядна, защото по договор плащането е в долари. "През последните седмици обсъждахме как да се плаща на Русия. Информацията от, която късно снощи пристига, е буквално от днес за днес и аз също съм изненадан. Явно причината е отказът на България да плаща в рубли, тъй като по договор плащаме в долари“, каза той.

По думите му алтернативите са внос на втечнен газ от терминали в Гърция и от Турция, а цената ще зависи от борсовата търговия.

Според него България е изрядната страна и предполага, че ще потърси обезщетение за нарушаване на договора. Рибарски предполага, че ще има компенсации за засегнатите от спирането на газовите доставки индустриални предприятия. Председателят на комисията по енергетика в парламента очаква и координиран европейски отговор на спирането на газа от страна на Русия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:38 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

16
rate up comment 3 rate down comment 3
viva
преди 2 години
Започвам да се усмихвам. Много са ми интересни хора, които цял живот плюят, удрят, хапят, щипят, обаче когато на тях им пляснат една лека плесница и ще ореват света и готови да съдят и да си търсят правата.Опитай се да погледнеш реално и обективно на нещата. Ама в двете посоки. Дано само не се окаже, че флагманите Германия и Австрия, след толкова приказки, са приели условията за плащане в рубли, че тогава ще стане хем смешно, хем жалко.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 2 rate down comment 1
data
преди 2 години
Само да ми обясниш каква точно прищявка на Русия не изпълни България та заслужи подобно отношение ? Плащането в рубри противоречи на сключения договор или викаш след като Русия го е подкарала през просото и ние така ? България правилно е отказала да наруши договора , което и дава основание да си търси правата по съдебен път. Договора е между търговски дружества
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 4 rate down comment 2
viva
преди 2 години
Естествено, че можем да си намерим, но на каква цена? Извинявай, но си личи, че си юрист и идея нямаш от бизнес и финанси. *** обясни на шефовете на циментовите заводи, стъкларските, керамичните и т.н. големи потребители на пр.газ, как да си продължат производството с природен газ на двойна цена и да продължат да са рентабилни. От началото на войната това се опитвам да обясня, ЧИСТО НЕУТРАЛНО, защото ми дреме за Бълагия, а не за САЩ или Русия, че трябва да си гледаме българския интерес, не чуждия. Да, трябва да осъдим войната, трябва да сме съпричастни с храни, лекарства, дрехи, с помощ за бежанци, но ТОВА НЕ Е НАШАТА ВОЙНА. Ние нашите войни сме си ги водили и сме си патили доста от тях. Никой не си е съсипал икономиката заради нас, никой не е плакал за нас. Обаче съвсем скоро на запад ще обърнат палачинката. То лесно се говори, но когато яйцето опре до г*/за друга песен ще пеят. На запад за 10 минути им спри интернета и ще изпаднат в истерия и депресия, а като започне да им спада стандарта на живот и вече не става с печатане на пари, ще видиш как ще се обърнат срещу Украйна и управниците си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 5 rate down comment 0
melon
преди 2 години
ВСИЧКИ, които са виновни, за това, че България е на почти 100% зависима от руски газ, трябва да бъдат съдени за държавна измяна.И не, че е от Русия, а и от която и да е друга държава - все е престъпление да се поддържа такава зависимост. Дано успеем да се изчистим от чуждата резидентура, която срещу жълти, а и не толкова жълти стотинки продаде страната и народа си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 2 rate down comment 2
юрист
преди 2 години
Освен това- България потребява само 3 милиарда куб.м. газ на година, МОЖЕМ да си намерим заместители на руския газ, докато започне добива на газови хидрати- т.е. още две години- това са САМО ДВА ОТОПЛИТЕЛНИ СЕЗОНА- НЕ двайсет.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 2 rate down comment 2
юрист
преди 2 години
'''....Това дори днес, вечерта да го задействаме, как виждаш да започне реално да функционира преди 2030 година...'' РАЗБИРА СЕ, ЧЕ МОЖЕ- газовите хидрати може да започнат да се вадят, СТИГА ДЪРЖАВНАТА МАШИНА ДА ЗАПОЧНЕ ДА РАБОТИ- т.е. да имаме политическа воля това да се случи. Японците трддиционно са настроени добре към нас- какъв е проблемът една правителствена делегация моментално да се насочи към Япония, с цел получаването на технологията им под наем за напр. 20 години, а че именно българи ще могат да създадат наша си, чисто българска технология, изобщо не се съмнявам. Ние не сме като руснаците- 160 милиона са, а досега не създадоха НИТО ЕДНА чисто руска технология за добив на руски газ напр,- ползват само американска такава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 7 rate down comment 3
viva
преди 2 години
Евала. Това дори днес, вечерта да го задействаме, как виждаш да започне реално да функционира преди 2030 година? Аз, никак. Имаме газ за 1 месец, хайде дай малко по-сериозни алтернативи, че тук не сме се събрали да си разправяме вицове.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 4
юрист
преди 2 години
БЪЛГАРИЯ НИКОГА И НИКОМУ НЕ Е БИЛА ВАСАЛ. Ще е най-добре цялата руска измееет да бъде ИЗЧЕГЪРТАНА от БЪЛГАРСКИЯТ ПАРЛАМЕНТ, ведно с тези, които служат на ЧУЖДИ държави. И ако някой се пита дали украинският национализъм е изолирано явление, то руските държавни тр00лове направиха всичко възможно, БЪЛГАРСКИЯТ ПАТРИОТИЗЪМ И ЛЮБОВТА НА БЪЛГАРИТЕ САМО КЪМ БЪЛГАРИЯ, ДА СЕ ЗАСИЛИ НА МАКС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 3
Борката
преди 2 години
Охлаждането на супата от нашите васали няма алтернатива!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 5
юрист
преди 2 години
Искаше ми се някой да изобрети специално кибероръжие, с което да се отделят всички лица- бг. граждани, за които България е НАД русия, спрямо онези, които уж са бг. граждани, но за които русия и защитата на руските държавни интереси са над България, защото са руски шпиони и предатели на България. Щеше да е добре специално за тях да се върне смъртното наказание, защото русия си въобрази, че може да купи всички българи, но не я огря- успя да купи само български политици, но НЕ И ВСИЧКИ ЕТНИЧЕСКИ БЪЛГАРИ- БГ. ГРАЖДАНИ. БЪЛГАРИЯ НАД ВСИЧКО, БЪЛГАРИЯ ВИНАГИ Е БИЛА, Е И ЩЕ БЪДЕ НАД РУСИЯ ЗА ВСЕКИ БЪЛГАРИН- това трябва да проумеят всички руски държавни или частни тр000лове.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още