fallback

Природният газ очаквано поскъпва с 60% от 1 август

"Булгаргаз" осигурява газа през четири източника

14:25 | 12.08.22 г. 10
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Цената на природния газ от 1 август се повишава с близо 60% до 297,86 лева за мегаватчас, съобщават от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) в прессъобщение. Това е цената без такси за пренос, съхранение, акцизи и ДДС, по която "Булгаргаз" в ролята му на обществен доставчик продава на крайните снабдители и топлофикациите у нас.

Анализът на енергийния регулатор на ценовото заявление на "Булгаргаз" показва, че през този месец компанията осигурява суровина от четири източника, сред които и два договора за внос на втечнен газ.

От КЕВР коментират още, че в ценовото заявление е записано, че договорите за втечнен газ за осигурени след търг с критерий "най-ниска цена" в региона. Така компанията е осигурила нужните количества газ за своите клиенти, за задълженията по Програмата за освобождаване и за нагнетяване на газохранилището в Чирен.

По данни на Gas Infrastructure Europe (GIE) към 11 август съоръжението е нагнетено до 53% от капацитета му.

Според енергийният регулатор основната причина за големия ръст на цената е повишената стойност на природния газ в резултат на агресията на Русия в Украйна. "В условията на силно намалени или спрени доставки на природен газ от Русия и повишаващата се несигурност, много от държавите на континента също сключват краткосрочни договори", се казва в съобщението на КЕВР.

 Тези фактори водят до дебалансиране на газовия пазар и до по-високи котировки на международните индекси.

През юли цената на природния газ на нидерландската борса TTF записа нов рекорден връх от 212 евро за мегаватчас. В момента контрактите с доставка през септември достигат цена от 203 евро за мегаватчас.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:50 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Енергетика виж още