IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България е в златната среда в Европа по разходи за смекчаване на последиците от енергийната криза

Лидер е Гърция, а на опашката е Дания, показва европейско изследване

17:19 | 24.08.22 г. 4
Високите цени на енергията подлагат на натиск икономиката на Стария континент. Снимка: Bloomberg LP
Високите цени на енергията подлагат на натиск икономиката на Стария континент. Снимка: Bloomberg LP

Европейските правителства са заделили около 280 млрд. евро за смекчаване на последиците от енергийната криза за домакинствата и бизнеса.

Размерът на предоставените средства, изчислен от базирания в Брюксел институт „Брьогел“, включва новоотпуснато финансиране от септември насам и покрива всичко – от субсидиране на цените за малки предприятия в Гърция до преки плащания на потребители в Белгия. Част от парите все още не са предоставени, пише Bloomberg.

Данните на института показват, че от септември миналата година досега България е заделила 800 млн. евро, които се равняват на 1,2% от БВП. По дял на изразходваните средства от брутния вътрешен продукт страната ни е на 14-о място сред 26 страни, включени в изследването.

Най-много средства като процент от брутния вътрешен продукт е заделила Гърция – 3,7%, или 6,8 млрд. евро. Следват Литва и Италия с дял от съответно 3,6% и 2,8% от брутния си вътрешен продукт.

От гледна точка на размера на заделените средства най-голямата икономика в Европа Германия е на първо място с 60,2 млрд. евро, следвана от Италия с почти 50 млрд. евро и Франция с 44,7 млрд. евро.

На опашката е Дания, която е заделила само 500 млн. евро за справяне с последиците от енергийната криза, равняващи се на 0,1% от брутния ѝ вътрешен продукт. Следват Ирландия и Швеция с дял от съответно 0,2% и 0,4% от БВП.

„Цените ще останат високи през зимата и правителствата трябва да работят с допускането за най-лошия сценарий, който няма да изчезне дори след това“, коментира Джовани Сгаравати, анализатор в „Брьогел“. „Правителствата трябва да се съсредоточат върху намаляването на търсенето на енергия, където е възможно“, допълва той. Размер на предоставените средства от страните и дял от БВП. Графика: Bloomberg LP Размер на предоставените средства от страните и дял от БВП. Графика: Bloomberg LP

Цените на едро на енергията нараснаха над десет пъти спрямо средното им равнище за сезона в последните пет години на фона на ограничаването на притока на природен газ за Европа от Русия. Това нанася удар на икономиката на континента, като тежката индустрия е подложена на натиск. Потребителите са изправени пред криза на издръжката на живот, а разходите на домакинствата във Великобритания се очаква да се утроят.

Ударът за правителствата се случва в момент, когато ускоряващата се инфлация снижава стандарта на живот. Инфлацията във Великобритания може да надхвърли 18% през януари за първи път от половин век насам заради резкия ръст на цените на енергията, съобщи тази седмица Citigroup.

„Държавните ръководители в Европа реагират на ръста на енергийните разходи предимно с обхватни мерки за потискане на цените, включително субсидии, данъчни облекчения и контрол върху цените“, коментираха този месец експертите от МВФ Оля Челасън, Дора Якова и Иън Пери. Те допълниха, че тези мерки само отлагат необходимостта от корекции за съхраняване на енергия. „Това поддържа световното търсене на енергия и цените по-високи, отколкото биха били в друг случай“, отбелязаха те.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:30 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 1
khao
преди 1 година
До: julian12 явно дълбаеш нови дъна в тъъъпотата ти... вече не се разбира какво говориш
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 5
Скъсана_Ушанка
преди 1 година
До: julian12 Ой, калега, у нас в Магадане ожидаем с нетърпением такие дураки и как тебя! Приезжайте! А я на твою место ще дойда тук да се муча в тая гадна Европа. Договорились?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 5
zelka007
преди 1 година
До: julian12 ... Винаги си свободен да идеш да работиш и живееш в някой прогресивен анклав - Еритрея , Венецуела , Иран , рассия ... Що се мъчиш тука в ЕС ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 6
julian12
преди 1 година
Много успокоително.WEF и комунистите, упс, левичарите разбутват целия свят, а ние пак сме изолирани и нас не ни засяга особено... Тикви зелени, мамини...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още