IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция удвоява субсидиите за енергия за домакинствата и бизнеса през септември

Страната ще покрие 94% от увеличението на цената на енергията за домакинствата следващия месец

17:04 | 23.08.22 г.
Субсидиите за енергия в Гърция през септември ще възлязат на 1,9 млрд. евро. Снимка: Bloomberg LP
Субсидиите за енергия в Гърция през септември ще възлязат на 1,9 млрд. евро. Снимка: Bloomberg LP

Гърция ще удвои субсидиите за разходите за енергия през септември до 1,9 млрд. евро, съобщи енергийният министър на страната. Така финансовата подкрепа, въведена миналата година, ще бъде удължена, за да бъдат предпазени потребителите от растящите цени на енергията, предава Ройтерс.

Гърция, подобно на много други страни от ЕС, е изправена пред рязък ръст на разходите за енергия, породени от главоломното покачване на цените на газа, тъй като войната в Украйна и европейските санкции върху Русия засилват притесненията за сигурността на газовите доставки.

„Продължаващата война (в Украйна) драматично задълбочава енергийната криза“, заяви министърът на енергетиката Костас Скрекас в телевизионно изявление.

Атина задели около 8 млрд. евро за субсидиране на разходите за енергия и други мерки от септември м. г. насам, за да помогне на домакинства, компании и фермери да плащат сметките си за ток и газ.

Субсидиите, които ще бъдат включени в сметките за енергия, ще възлязат на около 1,9 млрд. евро през септември и ще поемат до 94% от ръста на месечните сметки за енергия на домакинствата и 89% от ръста за малките и средни предприятия, каза Скрекас.

Субсидията ще се равнява на 639 евро на мегаватчас за месечно потребление на енергия от домакинство спрямо 337 евро на мегаватчас през август, уточни той. Министърът прогнозира „зима, изпълнена с предизвикателства и затруднения от гледна точка на адекватно предлагане и цени на енергията“.

Системата за субсидиране е финансирана от националния бюджет чрез специален фонд за енергиен преход, а от юли – от данък за производителите на енергия, отбелязва Bloomberg.

Смята се, че механизмът за облагане на свръхдоходите на енергийните дружества е облагодетелствал потребителите със сумата от 1 млрд. евро, заяви още Скрекас.

Към 25 юли електроенергийните дружества в Гърция трябва да информират клиентите си за цените следващия месец и ако пожелаят, потребителите могат да сменят доставчици безплатно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:55 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още