IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай също затваря заводи и гаси уличното осветление

Страната е обхваната от рекордни жеги и суша, която намали производството на водните електроцентрали

16:22 | 29.08.22 г.
Шанхай загаси светлините, за да пести ток. Снимка: Bloomberg
Шанхай загаси светлините, за да пести ток. Снимка: Bloomberg

Сериозното засушаване през август доведе до недостиг на електроенергия и Китай. В страната са принудени да затварят заводи и да гасят уличното осветление, пише The Wall Street Journal. Метровлаковете в Чънду (провинция Съчуан) пътуват в тъмнина, за да пестят енергия. Изданието коментира, че има достъп до информация, която доказва, че проблемите се задълбочават от решения на местните власти в провинция Съчуан, които са пренебрегнали предупрежденията на климатолозите.

Доклади сочат, че през юли провинцията, която е сред най-сериозно засегнатите от безводието в страната, е увеличила износа на електроенергия с 15% на годишна база. В региона електроенергията се произвежда от водни електроцентрали, а очакванията бяха, че водните резерви ще бъдат попълнени през август, когато е традиционно дъждовен месец.

Но август се оказа сух и горещ, което допълнително увеличи нуждите от електроенергия, защото китайците включиха и климатиците, за да се борят с необичайно високите температури. По този начин енергийната система на страната се оказа под двоен натиск на климатичните промени.

Пренебревайки предупрежденията, властите в Съчуан са използвали всички водни резерви, за да могат да покрият увеличеното потребление на електроенергия в региона. Според данните през юли енергийното потребление се е повишило с 45% заради рекордните температури. Към средата на август резервите от вода са едва с 4% над минималното ниво, при което могат да бъдат ползвани за производство на електроенергия.

Въглищните централи в Съчуан, които осигуряват резервна електроенергия, в момента работят на пълни обороти, но не могат да заменят напълно липсващата електроенергия от водните централи. Така недостигът на електроенергия засегна живота в провинция Съчуан, както и в съседния мегаполис Чонгкинг. Сред засегнатите производствени мощности са на доставчици на Apple, както и на Toyota.

Прогнозите на метеоролозите са за очаквани валежи, които могат да подобрят положението, но ефектът от кризата ще трае месеци, прогнозира WSJ.

Китайският вицепремиер Хан Джън обеща подкрепа за енергийните доставки. Според изданието Пекин е наредил на провинциите да ускорят одобрението на нови мощности, които да осигуряват резерв, включително и въглищни и ядрени централи.

Енергийната криза добавя още едно предизвикателство пред президента Си Дзинпин, който опитва да си гарантира трети мандат начело на страната. Икономиката вече е под натиска от коронавируса и твърдите мерки на правителството намалиха потреблението. В допълнение и проблемите на пазара на имотния пазар водят след себе си големи финансови рискове за страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:38 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още