IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сушата добавя нов натиск върху световната икономика

Основната причина за засушаването в Северното полукълбо е феноменът "Ла Ниня", чийто ефект продължава вече втора година

16:18 | 23.08.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Падането на речните нива извади на показ призрачни постройки. Снимка: Gonalo Fonseca/Bloomberg
Падането на речните нива извади на показ призрачни постройки. Снимка: Gonalo Fonseca/Bloomberg

Засушаването в Северното полукълбо, което засегна сериозно от фермите в САЩ до водните пътища в Европа и Китай, добавя нов натиск върху веригите на доставка, цените на храните и на енергията и като цяло върху глобалната икономика, която и без това е под напрежение, пише в анализ The Wall Street Journal.

Европа е засегната от най-сериозната суша за последните 500 години - отдръпването на реките извади на показ призрачни някога обитавани места и постройки, които привличат интереса на туристите, но засегна тежко селското стопанство, индустрията, производството на електроенергия, транспорта и други основни икономически сектори.

Горещините и липсата на валежи ще намали с около 1/3 реколтата от маслини в Испания. Ниските нива на реките Рейн и По - основни търговски пътища, карат производителите да съкращават доставките, включително и на въглища, които сега са ключови за Европа на фона на ограничените доставки на руски природен газ. Ниското ниво на реките намалява производството на електроенергия от водните централи, а високата температура на водите ограничава и ядрените централи, използващи реките за охлаждане. Това води до допълнителен натиск върху цените на електроенергията в Европа, които и без това са рекордни в последните месеци.

Ниското ниво на Рейн позволи навлизането на морска вода в системата от шлюзове в Нидерландия. Тя попадна в резервоари, използвани обикновено за питейни нужди и напояване.

В Китай отчитат най-дългата гореща вълна откакто се води статистика - 1961 година. Нивото на най-дългата река в Китай Яндзъ, която е и от критично значение за производството на електроенергия, транспорта и търговията, е рекордно ниско. Липсата на вода и свързаните с това проблеми по отношение на доставките на електроенергия вече затвори редица предприятия в страната, включително и на Apple, Foxconn, Volkswagen и Toyota.  Tesla помоли за гаранции от властите в Шанхай, че електрозахранването на техните доставчици няма да бъде преустановено.

В централните и югозападните части на Китай сушата засяга тежко шест провинции, които заедно осигуриха около 1/4 от производството на пшеница през 2021 година.

Сред сериозно пострадалите от сушата е провинция Съчуан, която разчита много на водните ресурси за производството и на електроенергия. В същото време високите температури увеличиха търсенето на електроенергия заради пуснатите климатици. Това заплашва стабилността на енергийната система в провинцията.

В западните щати на САЩ сушата реално започна още преди две десетилетия и експерти посочват, че това е най-сериозният период на засушаване от 1200 години насам. Липсата на валежи в планинската верига Сиера Невада намали водните запаси в един от селскостопанските региони на САЩ - Калифорния. Реколтата от памук например е с 40% по-ниска от очакваното. Големи площи селскостопанска земя в щата са останали пустеещи през тази година заради липсата на напояване.

Европейските и американските климатолози обясняват сушата с негативните ефекти от "Ла Ниня", които пък се усилват от климатичните промени. Обикновено феноменът влияе върху климата в продължение на между 9 и 12 месеца. Но този път ефектът продължава вече втора година и климатолозите очакват края му едва през пролетта на 2023 година.

Според агенциите за кредитен рейтинг обаче кризата за селското стопанство, производството и туризма ще продължи за по-дълъг период.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:55 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Екология и ESG виж още

Коментари

1
rate up comment 7 rate down comment 2
khao
преди 1 година
какъв голям члееен се задава за всички нас... бедна ви е фантазията!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още