IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ДАНС разследва работата на предишното ръководство на "Булгаргаз"

Агенцията очаква документи и отговори на въпроси по работата на компанията от Министерството на енергетиката, БЕХ и "Булгаргаз"

18:03 | 08.09.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС) е изискала документи от Министерството на енергетиката, "Булгаргаз" и Българския енергиен холиднг (БЕХ) във връзка с работата на предишното ръководство на газовото дружество, съобщи "Нова телевизия".

От Министерството на енергетиката потвърждават за искането на агенцията, но  отказват коментар по темата, защото и министърът и заместниците му са в Брюксел. 

Ръководството на енергийното ведомство вероятно е на консултации във връзка с предстоящото на 9 септември неформално заседание на енергийните министри от общността, което ще се проведе в Прага. Очакванията са, че ще бъде дискутирана енергийната криза и мерки за справяне с нея, като например таван на цената на газа от Русия и премахването на зависимостта на цената на електроенергията от цената на газа.

От "Булгаргаз" коментират пред БНР по повод проверката на ДАНС, че има внесено искане за достъп до документи, които касаят управлението на компанията в периода април - юли. "Ние ще съдействаме с всички документи, ще ги представим в срок", обясни новият изпълнителен директор на дружеството Деница Златева.

Тя беше назначена на начело на "Булгаргаз" на 22 август.

Според газовото дружество агенцията е изпратила и списък с въпроси, на които трябва да бъдат дадени отговори до края на понеделник (12 септември). До тогава трябва да бъдат предоставени и исканите документи, допълва още "Нова телевизия".

Кабинетът "Петков" смени дългогодишния директор на "Булгаргаз" Николай  Павлов в края на януари и неговият пост зае Людмил Дацов. Павлов също беше привикан за разпит след своето освобождаване.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:20 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Shadow1
преди 1 година
Разследвания, проверки, обвинения... Къде са резултатите? Изпълнените присъди?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още