fallback

"Роснефт": Изземването на германския ни бизнес е незаконно

Руският гигант заяви, че ще разгледа мерките за защита на своите акционери

14:37 | 17.09.22 г. 8
Автор - снимка
Създател

Руската петролна компания „Роснефт“ заяви, че изземването на нейното германско подразделение тази седмица е незаконно, както и че ще разгледа всички мерки за защита на собствеността върху активите, пише Bloomberg.

Германското правителство пое контрола върху активите на „Роснефт“ в страната, включително три петролни рафинерии, след като Берлин реши да започне да контролира изцяло енергийната си индустрия, за да осигури доставките и да прекъсне десетилетията на дълбока зависимост от Москва.

„Роснефт“ каза, че този ход представлява експроприация на капиталови активи, в които е инвестирала 4,6 млрд. евро за капацитет за рафиниране, гласи изявление на компанията.

Руският гигант посочва, че „ще разгледа всички възможни мерки за защита на своите акционери, включително правни действия“.

Администрацията на канцлера Олаф Шолц реши да действа след месеци на преговори, докато правителството се опитваше да гарантира, че участието на Кремъл в неговите ключови рафинерии няма да се превърне в заплаха за подготовката му да спре да купува руски суров петрол до края на годината.

Въпреки изземването на активите, „Роснефт“ заяви, че е „готов да обсъди възможните параметри на нов договор, стига да има гаранции за изплащане на доставените суровини“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:37 | 17.09.22 г.
fallback
Още от Енергетика виж още