fallback

На теория Китай може да се възползва от евтиния руски газ, но каква е реалността?

Китайската икономика е зависима от петрол и от въглища и преходът към газ би бил дълъг и скъп процес, смятат анализатори

10:50 | 26.09.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

На теория Китай може и да се възползва от евтиния руски газ, но има един проблем - китайската икономика е силно зависима от въглища и петрол, не толкова от газ, пише в анализ The Wall Street Journal. Преходът към газ ще бъде дълъг и не евтин процес, допълва още изданието.

Китай е сочен като опция за Русия, която загуби дългогодишните си клиенти на петрол и природен газ. В последните седмици Пекин и Москва договориха увеличаване на количествата природен газ през следващите години, макар и още да липсва нужната инфраструктура за доставката им. Но в същото време войната, която започна Москва в Украйна, увеличи цените на въглищата и петрола, което е допълнителна тежест за китайската икономика, която вече изпитва проблеми в имотния сектор и се бори с обезсърчаването на потребителите.

През 2020 година делът на природния газ в крайното енергийно потребление на Китай е едва 8,4%, а на въглищата - 57%. За разлика от САЩ и Европа страната залага на своите енергийни запаси - въглища, които са в големи количества, макар и с невисоко качество. През последните години природният газ съставлява около 30% от енергийния микс на САЩ и около 25% - на Европа, допълва още WSJ.

В момента държавният контрол върху цените на въглищата дава известно предимство за китайските производители и потребители, но дори и с голямата отстъпка, с която Китай купува руския петрол, цената му е с около 40% по-висока, отколкото през 2019 година. По отношение на въглищата нещата са дори по-зле - през август средната цена, при която Китай внася въглища е 140 долара на тон, спрямо 70 долара в края на 2019 година. Част от този внос може да бъде заменен от вътрешния добив, но заради ниското качество на китайските въглища в страната предпочитат да ги смесват с индонезийски или австралийски. Това означава, че Пекин не може да избегне влиянието на поскъпването на енергийните суровини в последните месеци.

Китай може да се облагодетелства от евтиния руски петрол, произвеждайки горива, които продава на международните пазари. Именно това се наблюдава през август - износът на горива от китайските рафинерии записва рязко увеличение. В същото време обаче индустрията, която разчита на петрол, не се възползва особено до този момент. Например през лятото световните цени на етилена, основа за повечето пластмасови изделия, се оказаха по-ниски от китайските цени на нафтата - основната суровина за производството на етилен, получавана от петрол.

Някой ден Китай ще може да се възползва от евтиния петрол и природен газ от Русия, но засега икономиката всъщност е под натиск на високите цени на въглищата и на петролните сортове от САЩ и Близкия изток.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:51 | 26.09.22 г.
fallback
Още от Енергетика виж още