IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Запасите от въглища ще стигнат на Китай за следващите пет десетилетия

Петролните китайски резерви са нараснали с 2,8% до 3,7 млрд. тона през 2021 г.

15:25 | 21.09.22 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Китай разполага с достатъчно въглища, за да покрие търсенето през следващите пет десетилетия и достатъчно петрол, който ще стигне на страната за най-малко 18 години при сегашния темп на производство, съобщава китайското Министерство на природните ресурси, цитирано от Bloomberg.

Последният годишен отчет на резервите, публикуван в сряда, показва наличие на изкопаеми горива, което се простира далеч отвъд крайния срок на Китай до 2030 г. за достигане на пик на въглеродните емисии. В случая с въглищата, най-силно замърсяващия източник на енергия, има достатъчно ресурси, които ще подсигурят енергетиката на Китай дори и след 2060 г., когато страната трябва да постигне въглероден неутралитет.

Китай консумира над 4 милиарда тона въглища годишно, по-голямата част от които се добиват в страната, като вносът представлява по-малко от една десета от нуждите му. През 2021 г. запасите на най-силната азиатска икономика възлизат на около 208 милиарда тона, с 28% повече от нивото от предходната година, а разходите за проучване са се увеличили с 10% до 1,3 млрд. юана (184 млн. долара), според данни на министерството.

В същото време петролните резерви на Китай се увеличават с 2,8% до 3,7 милиарда тона, което теоретично би било достатъчно, за да се осигури стабилен добив през следващите две десетилетия при темп от около 200 милиона тона годишно.

Запасите от природен газ са малко по-високи - 6,339 млрд. куб. метра, достатъчни за следващите три десетилетия.

Въпреки това Китай все още разчита на внос за по-голямата част от своя петрол и голяма част от газа. Инвестициите в проучвания през годината са нараснали с 13% до 80 млрд. юана.

Климатичната амбиция на китайския президент Си Дзинпин в крайна сметка ще трябва да премахне най-мръсното изкопаемо гориво от енергийния микс на страната, което в момента осигурява повече от половината от енергията на Китай и поддържа 3,5 милиона работни места. Но това вероятно ще стане след години, тъй като страната все още инвестира в нов капацитет на въглищни мощности.

„Времевата рамка до 2060 г. оставя възможността за изграждане на допълнителни въглищни инсталации през следващите пет години и достигане на пикови емисии до 2030 г.“, коментира ситуацията по-рано тази година Алекс Уитуърт, директор научни изследвания в Wood Mackenzie Ltd.

Въглищата играят важна роля в енергийния микс на Китай и са в центъра на вниманието на екоактивистите, апелиращи за по-сериозно ангажиране с борбата срещу изменението на климата. Страната добива и изгаря половината от световните доставки на въглища и това е причината енергийният ѝ сектор да има най-голям принос за новогенерираните годишни парникови газове.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:25 | 21.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още