IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия спира временно доставките на газ за Китай по „Силата на Сибир“

Причината е планирана профилактика на газопровода, която се осъществява два пъти годишно 

13:00 | 20.09.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Руската компания „Газпром“ съобщи във вторник, че ще спре доставките на газ за Китай по газопровода „Силата на Сибир" в периода 22-29 септември за планирани ремонтни дейности, предава Ройтерс. 

Компанията заяви, че съгласно договора ѝ с китайската CNPC такава поддръжка е планирана два пъти годишно - през пролетта и есента. 

„В съответствие със споразумението за покупко-продажба на газ по източния маршрут между "Газпром" и китайската компания CNPC превантивната поддръжка на оборудването и системите на газопровода "Силата на Сибир" се извършва два пъти годишно: през пролетта и есента", припомнят от газовия монополист.

Доставките на руски газ за Китай по газопровода започнаха в края на 2019 г., а през 2021 г. "Газпром" е продал на Китай 10,39 млрд. куб. метра газ. От началото на 2023 г. „Силата на Сибир" трябва да осигури ново увеличение на изпомпването на газ. 

Ограниченият засега капацитет на тръбата до Китай не позволява на Русия да компенсира загубата на европейските клиенти, които рязко намалиха поръчките след началото на войната в Украйна. По данни на Европейската комисия от 40% миналата година сега руският газ задоволява 9% от европейските потребности.

 

А междувременно руският вицепремиер Александър Новак заяви, че износът на руски газ за Европейския съюз ще намалее с 50 млрд. куб. м през тази година, съобщи агенция "Интерфакс". Миналата година руският износ на газ за ЕС възлизаше на около 150 млрд. куб. м.

Руските енергийни доставки за Европа значително се свиха през тази година на фона на противопоставянето и мащабните западни санкции срещу Русия след началото на руската инвазия в Украйна на 24 февруари.

Междувременно в понеделник „Газпром“ съобщи, че дъщерното му дружество „Газпром Капитал“ ще емитира нови облигации, деноминирани в рубли, за да замени емисия, деноминирана в лири стерлинги, на стойност 850 млн. паунда (970,02 млн. долара) с падеж през 2024 г.

Първоначалната еврооблигация беше пласирана през 2017 г. и носеше купон от 4,25%. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:00 | 20.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още