IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайска компания проучва преноса на космическа соларна енергия към Земята

Longi ще създаде лаборатория, която ще работи по прилагането на соларната технология към космическите програми на Китай

11:40 | 16.09.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Longi Green Energy Technology Co., най-големият производител на соларни технологии в света, ще изпрати панели в космоса като първа стъпка от своите планове за тестване на възможността за използване на слънчевата енергия в орбита и пренасочването ѝ обратно към повърхността на Земята, пише Bloomberg.

Базираният в Сиан, Китай, гигант в производството на чиста енергия, който помогна на страната да доминира в соларната индустрия и да намали разходите, ще проучи и използването на своите продукти в по-сурова среда и ще оцени тяхното приложение при космическите програми.

Решението на Longi да създаде лаборатория, фокусирана върху задачата, може да бъде първа стъпка в сътрудничеството на слънчевия сектор с космическата програма на Китай и да даде тласък за разработването на съоръжения, генериращи енергия извън планетата, изтъква Ву Джъдзиен, президент на Китайската космическа фондация, подкрепяна от правителството агенция в рамките на Китайската национална космическа администрация.

Перспективата за използване на слънчева енергия, генерирана в космоса, привлича вниманието на индустрията и академичните среди, защото обещава да премахне основния недостатък на технологията - панелите не работят ефективно на тъмно - като ги постави в орбита с неограничен изглед към слънцето.

Китайски учени от Университета в Сиан заявиха по-рано тази година, че са тествали успешно модел на технология, предназначена да пренасочва слънчева енергия от космоса. Техният проект улавя слънчевата светлина високо над земята, преобразува я в микровълнови лъчи и я предава през въздуха до приемна станция на земната повърхност, за да бъде преобразувана в електричество. Това е процес, за който се надяват, че може да бъде разширен, за да покрие голямото разстояние между орбиталните панели и повърхността.

Учени от Калифорнийския технологичен институт също започнаха космическа соларна програма след предоставяне на безвъзмездна помощ от 100 милиона долара през 2013 г., докато други страни, включително Япония, Русия и Индия, също проучват възможностите на технологията.

Новата лаборатория на Longi също разглежда планове за създаване на сателити за енергиен мониторинг и екологична проверка от космоса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:40 | 16.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
zelka007
преди 1 година
Слънчевата енергия добита в космоса и доставена на земята е около 5 пъти по-скъпа от тази добита в пустините на Земята ... А за екооценките на такъв проект всички мълчат ... :))) ... Както мълчат за депата за ОЯГ ... :))) ... Както мълчат за бума на ракови заболявания в димните опашки от въглищните централи ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още