IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новият план на Байдън: соларна енергия за всички, не само за богатите

Едва 6% от американските собственици на къщи са инсталирали слънчеви панели

12:46 | 28.07.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	&nbsp;Ian Forsyth/Bloomberg</p>

 Ian Forsyth/Bloomberg

Администрацията на американския президент Джо Байдън има нови планове да накара домакинствата с по-ниски доходи да се присъединят към слънчевата енергия. Белият дом обяви две нови програми, насочени към разширяване на достъпа до „общностни слънчеви“ проекти сред жителите на субсидираните жилища и домакинствата, които получават федерална помощ за плащане на сметките си за комунални услуги. Администрацията също така стартира нова програма за награди за съществуващи общински соларни проекти, предава The Verge.

„Общностната слънчева енергия“ по същество позволява на много различни домакинства да споделят предимствата на един споделен соларен масив. Най-честият начин, по който това се осъществява, е чрез абонаментна програма. Соларна компания или организация с нестопанска цел изгражда соларна ферма, а след това домакинствата, които се абонират за програмата, получават обратно кредитиране на сметките си за електроенергия за енергията, произведена от споделената соларна ферма. Това трябва да намали сметките за електричество, като същевременно насърчава чистата енергия. А в сравнение с традиционните домашни слънчеви инсталации общностните програми имат за цел да достигнат до много повече хора - особено наематели и всеки, който не може да отдели достатъчно средства за инсталиране на фотоволтаични панели в дома си.



Собствениците на жилища се сблъскват с по-малко пречки при инсталирането на слънчеви панели. Но дори и сред собствениците на жилища само 6% са инсталирали слънчеви панели, показва проучване на Pew Research Center от 2019 г. Много по-голям дял - 46% - са заявили, че искат да имат слънчеви панели в дома си. Не е изненадващо, че разходите се оказват важен фактор за това дали хората правят тази промяна към соларната енергия. Според неотдавнашно проучване на Министерството на енергетиката и Националната лаборатория Lawrence Berkeley само 14% от домакинствата с жилищни соларни инсталации в САЩ имат годишни доходи под 50 000 долара.

В сряда Министерството на жилищното строителство и градското развитие обяви нови насоки, които позволяват на обитателите на субсидирани жилища да се запишат за обществена слънчева енергия. Най-важното е, че кредитите, които получават от абонамента, няма да се отчитат към доходите на домакинството им, което в противен случай би могло да повлияе на други привилегии. Белият дом смята, че промените могат да помогнат на 4,5 милиона семейства да се включат в общностни слънчеви програми и да намалят средно 10 процента от сметките си за електричество всяка година.

Отделна пилотна програма ще помогне за въвеждането на общностни соларни програми за домакинствата, включени във федералната програма за енергийна помощ за семейства с ниски доходи (LIHEAP). LIHEAP помага на хората да плащат сметките си за отопление и охлаждане, а също така предоставя средства за климатизиране на домовете, за да станат по-енергийно ефективни. Сега Министерството на енергетиката и Министерството на здравеопазването и човешките ресурси планират да разработят цифрова платформа за управление на абонаментите за слънчева енергия в общността за хората, участващи в LIHEAP.

В идеалния случай, ако тези спестявания достигнат до 33-те милиона домакинства в САЩ, които имат право да се възползват от програмата LIHEAP, това според администрацията на Байдън ще доведе до ново търсене на соларна общностна енергия в размер на 100 гигавата. Това е повече от съществуващия днес соларен капацитет в САЩ, който е малко над 97 гигавата. И е също така много, много повече от 3,2 гигавата инсталиран капацитет за общностна слънчева енергия днес.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:02 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още