IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ отменят мита върху вноса на части за соларни панели от четири азиатски страни

Части, внасяни от Камбоджа, Малайзия, Тайланд и Виетнам, ще могат да бъдат освободени от някои мита за 24 месеца

20:50 | 06.06.22 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Американският президент Джо Байдън се опитва да омекоти негативното въздействие на търговските войни, парализиращи голяма част от местната соларна индустрия. Той призова за извънредно замразяване на новите мита за соларни панели, внесени от четири държави от Югоизточна Азия, с което иска да неутрализира вредата със задна дата, съобщава Bloomberg. 

В тази връзка администрацията на Байдън обяви, че за период от две години отменя митата върху вноса на определени части за слънчеви панели от четири азиатски страни, сред които Китай не фигурира. Така американските производители ще могат да увеличат продукцията си.

Части, внасяни от Камбоджа, Малайзия, Тайланд и Виетнам, ще могат да бъдат освободени от някои мита за 24 месеца.

Байдън удължи през февруари за четири години митата върху соларните панели, наложени първоначално от предшественика му Доналд Тръмп с цел да защити американските производители от свирепата конкуренция на китайските продукти.

Високопоставен служител на Белия дом уточни, че все още тече проучване на Министерството на търговията. То цели да установи дали производството на части в тези четири азиатски страни, но с използването на внесени от Китай компоненти, заобикаля наложените от САЩ мита.

Администрацията на Байдън иска да увеличи производството на слънчева енергия в страната.

Белият дом обяви също, че ще разреши активирането на Закона за отбранителното производство, наследен от периода на Студената война, за да ускори националното производство на чиста енергия, включително части за слънчеви панели.

Президентът на САЩ упълномощава Министерството на енергетиката да използва закона за бързо разширяване на американското производство на части за слънчеви панели, за изолация на сгради, термопомпи и други съоръжения, според документ на Белия дом. Силовите трансформатори и оборудването за производство и използване на горива, генерирани от електричество, също попадат в схемата, информират от президентската администрация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
0pk
преди 1 година
Джо ще бори липсата на ток с резрвни части за черни плочки? Белото победи в умовете на запада :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още