IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ОПЕК+ се готви да намали добива с над 1 млн. барела на ден

Подобна мярка отразява опасенията, че световната икономика се забавя бързо на фона на агресивното затягане на паричната политика на централните банки

11:02 | 02.10.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Широкият петролен алианс ОПЕК+ ще обмисли допълнително свиване на добива от над 1 млн. барела на ден, когато представителите на страните членки на групата се срещнат във Виена в сряда (5 октомври), съобщава Bloomberg, цитирайки делегати на картела.

По-голямо от очакваното намаление отразява мащаба на безпокойството, че световната икономика се забавя бързо на фона на агресивното затягане на паричната политика на централните банки. По-силният долар също натежа върху цените. Окончателното решение за размера на съкращенията няма да бъде взето, докато министрите не се срещнат в Австрия, добавят делегатите.

Цената на Брент скочи до над 125 долара за барел след нахлуването на Русия в Украйна през февруари, но оттогава тя падна до около 85 долара за барел.

Редица банки, включително JPMorgan Chase & Co., заяви, че ОПЕК+ може да се наложи да намали добива с поне 500 000 барела на ден, за да стабилизира цените. Хелима Крофт, главен стратег по суровините в RBC Capital Markets LLC, посочи, че групата може да избере двойно по-голямо намаление.

В средата на септември Международната агенция за енергия (МАЕ) понижи прогнозите си за ръста на търсенето на петрол в света тази година, тъй като възобновените блокади заради COVID-19 в Китай забавят активността във втория по големина потребител в света.

Потреблението на петрол в света ще нарасне с 2 млн. барела дневно тази година – с около 110 хил. на ден по-малко спрямо предходната прогноза, и ще достигне средно 99,7 млн. барела на ден, съобщи базираната в Париж агенция в новия си месечен доклад. Очаква се търсенето да се разшири отново с почти същия размер през 2023 г.

Китай, който беше двигател на ръста на търсенето на петрол в света в по-голямата част от последните две десетилетия, ще отбележи спад тази година с 420 хил. барела дневно в търсенето на продукта, много по-голямо понижение от предвижданията миналия месец.

„Засега влошаващата се икономическа среда и продължаващите блокади заради COVID в Китай натежават върху пазарните нагласи“, отбелязва агенцията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:01 | 02.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още