IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ОПЕК+ харесва цена на петрола от 100 долара, но не е готов на всичко, за да я поддържа

Докато цена над 120 долара за барел може да създаде рискове за търсенето, такава от 100 долара няма да навреди на световната икономика

21:30 | 16.09.22 г. 3
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Саудитска Арабия и Русия, фактическите лидери на широкия петролен алианс ОПЕК+, приемат 100 долара за барел като справедлива цена, която глобалната икономика може да понесе, споделят пред Ройтерс източници, запознати с нагласите на правителствата на двете страни.

Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК), Русия и другите техни съюзници, известни като ОПЕК+, изпомпват повече от 40% от 100-те милиона барела на ден глобален добив. Групата има голямо влияние върху световните цени на горивата чрез своята политика за доставки.

ОПЕК+ не посочва изрично своето предпочитано ценово ниво. Представители на властта както в Саудитска Арабия, така и в Русия сигнализираха през последните седмици, че фокусът на политиката на групата е да гарантира, че глобалното предлагане на петрол отговаря на търсенето, а не да защитава определена цена.

„Фокусът ни е ясен – разглеждаме баланса между предлагането и търсенето за период от не по-малко от година, най-често година и половина“, посочва пред Ройтерс високопоставен източник от ОПЕК+, запознат с въпроса.

Един от ключовите измерители на баланса между търсенето и предлагането обаче е цената. Когато търсенето заплашва да надхвърли предлагането, цените се повишават и обратното. Изявленията на членовете на групата дават представа за това, което производителите виждат като разумна възвръщаемост за своя петрол.

Последните сигнали предполагат предпочитано ценово ниво от около 90 до 100 долара за барел за сорт Брент, изтъкват правителствени източници и анализатори пред Ройтерс.

Това е по-високо от предишното предпочитано ниво от около 75 долара, което експертите, следящи ОПЕК+, определяха като цена, на която групата желае да продава своя петрол.

Петролът се търгуваше в ценовия диапазон 100-120 долара през по-голямата част от второто тримесечие, което разтревожи правителствата в много страни, които вече трябваше да се борят с ускоряващата се инфлация.

САЩ и други страни настояха Саудитска Арабия и други производители да изпомпват повече, за да охладят растящите цени в продължение.

Но водещите производители на петрол, включително Саудитска Арабия, се обявиха публично през последните седмици в подкрепа на цените, които паднаха до 90 долара за барел на фона на отслабващите перспективи за глобалната икономика и търсенето.

Тези заявления достигнаха своята кулминация, когато ОПЕК+ предприе символично намаление на целта си за добив на петрол от 100 000 барела на ден, което много анализатори приеха като сигнал, че групата ще защити цени над 90 долара.

Ценовият коридор се повиши с нарастващите разходи за суровини и ускорената инфлация - фактори, на фона на които производителите трябва да генерират по-високи приходи от петрол, за да балансират бюджетите си.

„Цена на петрола от 120-130 долара е рискована и Саудитска Арабия ще предотврати това, но при 100 долара това няма да окаже голямо влияние върху световната икономика – Саудитска Арабия ще се чувства комфортно с тази цена“, посочва друг източник.

Въпреки че повечето производители от ОПЕК+ разчитат на приходите от петрол и имат различни изисквания за цената на петрола, за да балансират бюджетите си, Саудитска Арабия и Русия нямат официален ценови таргет.

Хазните на петролните държави, включително на Саудитска Арабия, бяха изпразнени от предизвикания от пандемията ценови срив през 2020 г. Високите цени се им помагат да го запълнят отново.

През април Международният валутен фонд (МВФ) прогнозира рентабилна петролна цена за Саудитска Арабия, при която страната ще балансира бюджета си, в размер на 79,20 долара за барел.

„Цена над 100 долара носи неочаквана печалба за държавата“, коментира Карън Йънг, старши сътрудник в Института за Близкия изток, базиран във Вашингтон.

Петролна цена от 100 долара е необходима и за компаниите по света, за да поддържат стабилни нива на инвестиции, с което гарантират, че предлагането остава в крак с търсенето, добавя друг източник, запознат с вижданията на Рияд.

Дори след като поевтиня до 90 долара за барел, петролът остава сравнително скъп. Цената на Брент се възстанови до над 90 долара за барел едва през февруари, след като се търгуваше под това ниво в продължение на 8 години.

Русия има различни мотиви от тези на Саудитска Арабия за ценовата си зона на комфорт. Тази година Москва трябваше да продаде своя суров петрол с отстъпка спрямо референтните цени на купувачи в Азия, защото Европа и САЩ загърбиха руския внос като отмъщения за инвазията на Москва в Украйна.

Русия иска петрол на не по-малко от 100 долара за барел, за да компенсира отстъпките, изтъкват двама източници от индустрията, близки до руската петролна политика. Вицепремиерът на страната Александър Новак отхвърли идеята, че има тайни споразумения за цените.

„Не говорим за ценообразуване, а за адекватност на предлагането на пазара, така че от една страна да няма излишък, а от друга да няма недостиг“, посочва Новак по-рано този месец.

В миналото ОПЕК е правила спорадични опити да задържи цените на определено ниво. През 2000 г. групата излезе с механизъм за целеви диапазон на цените, за да поддържа петрола между 22 и 28 долара за барел. Когато цените скочиха значително над 28 долара няколко години по-късно, групата прекрати този механизъм.

Сега ограниченото предлагане отново подкрепя цените. Ръстът на добива в американския шистов сектор падна надолу в списъка с опасенията на ОПЕК и прогнозите все още виждат стабилен ръст на търсенето на петрол през 2023 г. въпреки по-слабия икономически растеж и страховете от рецесия.

ОПЕК+ изглежда търси 90 долара като минимална цена, изтъква Тамас Варга от петролния брокер PVM, визирайки сорт Брент.

Плановете на страните от Г-7 за таван на цените на руския петрол, насочени към намаляване на приходите на Москва, биха могли допълнително да подкрепят цените, ако Москва реши да си отмъсти, добавя Варга.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:10 | 16.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 2
Solar Power
преди 1 година
Мен ми харесва цена НУЛА (0) ... ZERO :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 5
Solar Power
преди 1 година
Мен не ме вълнуват фосилните горива :) Отдавна минах на чисто електричество. ТОК+ТОПЛО+КОЛА = с безплатна енергия от панелите ми. Бъдещето е в ЕЛЕКТРИФИКАЦИЯТА. Високите цени просто ще забързат този процес :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 9
zelka007
преди 1 година
Скъп ли ви е зеленият водород ?! Само за протокола питам , все още ви е скъп ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още