IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ОПЕК+ прави символична стъпка за стабилизиране на петролния пазар

Страните износителки на петрол са се споразумели да намалят добива със 100 хил. барела на ден през октомври

17:11 | 05.09.22 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и нейните съюзници, известни заедно като ОПЕК+, са постигнали споразумение да направят символично намаление на доставките на петрол за октомври - изненадващо решение, което показва, че ОПЕК се стреми да стабилизира глобалните пазари, предаде Bloomberg. 

Групата ще намали производството със 100 хил. барела на ден следващия месец, връщайки добива обратно на нивата от август. 

В съобщение след онлайн конференцията в понеделник от ОПЕК също така подчертават, че са готови да свикат друга министерска среща по всяко време, за да обсъдят по-нататъшното развитие на пазара. Следващата планирана среща е на 5 октомври.

Решението на практика заличава септемврийското увеличение, което беше направено в отговор на призива на президента на САЩ Джо Байдън към ОПЕК+ да помогне за свалянето на цените на петрола. Това може да се окаже тревожно развитие за страните вносители, които са под инфлационен натиск от цената на суровия петрол от 95 долара за барел и вероятността за зимна енергийна криза. 

Въпреки че намалението е „несъществено от гледна точка на обема, то по-скоро има за цел да изпрати сигнал, че ОПЕК+ се връща в режим на наблюдение на цените“, коментира Бил Фарън-Прайс, ръководител за макроизследванията на пазарите на петрол и газ в Enverus. ОПЕК може да смята, че този ход „ще бъде достатъчен, за да възпре всички продавачи на късо“. 

Цената на петрола сорт Брент се покачва с 3,7% до 96,4 долара за барел към 17 часа българско време.

Въпреки че повечето трейдъри очакваха ОПЕК и нейните съюзници да запазят добива без изменение, водещият петролен производител в съюза по-рано намекна за възможен обрат. Саудитският министър на енергетиката принц Абдулазиз бин Салман каза преди няколко седмици, че алиансът ОПЕК+, който тъкмо е завършил възстановяването на производството, съкратено по време на пандемията от 2020 г., вече обмисля съкращения като начин за стабилизиране на световните пазари. 

Фючърсите на суровия петрол загубиха 20% през последните три месеца поради опасения от глобално икономическо забавяне, застрашавайки приходи на саудитците и техните партньори. 

Китай, най-големият вносител на петрол, показа признаци на „тревожно“ икономическо забавяне, като потреблението се понижи с 9,7% през юли до двегодишно дъно на фона на по-слабата бизнес активност и суровите ограничения на Covid-19. Междувременно САЩ се доближиха до рецесия и затегнаха паричната политика.

Новото съкращение на добива на петрол предполага, че „има желание да се защитят цените на петрола да останат над нивото от 90 долара за барел“, посочва Джовани Стауново, анализатор на пазарите на суровини в UBS Group AG. 

Решението донякъде си противоречи със собствената перспектива на ОПЕК+. Анализ на комисия на ОПЕК+, която се срещна миналата сряда, показа, че глобалното търсене ще бъде по-високо от доставките през четвъртото тримесечие, което ще доведе до намаляване на запасите със скорост от 300 хил. барела на ден. 

Новият генерален секретар на ОПЕК, Хайтам ал-Гайс, заяви в средата на август, че очаква „бичи“ скок на търсенето от страна на потребителите, нетърпеливи да възобновят нормалния си начин на живот след две години на Covid ограничения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:48 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още