IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво ще стане с петролните цени през 2023 г.?

Редица анализатори очакват петролът да продължи да поскъпва в началото на следващата година дори и след кратко понижение на цената до края на 2022 г.

22:30 | 31.08.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
Снимка: Gaby Oraa/Bloomberg
Снимка: Gaby Oraa/Bloomberg

Цените на петрола се търгуваха под 100 долара за барел през по-голяма част на август, притиснати от опасенията за унищожаване на търсенето и от тревогата за задаващата се рецесия в Европа и САЩ. Влияние оказа и перспективата от забавяне на икономическия растеж на най-големия вносител на суров петрол в света – Китай, пише Цветана Параскова в коментар за Oilprice.

Но при липса на дълбока рецесия, която би потопила глобалното търсене на петрол, цените на суровината ще се повишат към края на годината и в началото на следващата година, смятат някои анализатори. Повечето от тях приемат силно ограничения свободен капацитет както при производителите на шистово гориво в САЩ, така и при групата ОПЕК+, като ключов фактор, който ще увеличи цената на петрола през следващата година, дори ако глобалното търсене нарасне с по-малко от очакваното.

Подготвяното ембарго на ЕС върху вноса на руски петрол по море в края на тази година също се очаква да тласне цените нагоре, тъй като търговските потоци ще трябва да се коригират отново, както се случи през първите два месеца от руската инвазия в Украйна.

Мечи настроените пазарни експерти виждат като фактор, който би потиснал цените, евентуалното договаряне на иранското ядрено споразумение, което може да върне на пазара около 1 млн. барела на ден петрол в рамките на година.

Въпреки това миналата седмица най-големият износител на суров петрол в света и най-голям производител в рамките на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК), Саудитска Арабия, обяви готовност да повиши цените на петрола, заявявайки, че партньорите му от групата ОПЕК+ имат „средствата да се справят с пазарните предизвикателства, включително с намаляването на производството по всяко време и под различни форми".

Някои анализатори очакват края на освобождаването на стратегическите петролни резерви на САЩ, който е предвиден за октомври.  Това допълнително ще затегне пазара преди зимата, докато компаниите за комунални услуги в Европа и Азия преминават от газ към петрол поради изключително високите цени на „синьото гориво“.

Забавящият се икономически растеж и евентуалната ядрена сделка с Иран дърпат цените надолу. Но превключването от газ към петрол, готовността на ОПЕК+ отново да намали производството, ниските нива на глобален свободен капацитет и краят на освобождаването на американските стратегически петролни резерви благоприятстват ръста на цените на петрола.

Една лека рецесия може да не изтрие растежа на търсенето на петрол, посочват анализатори.

Поради много ниския свободен капацитет, „дори ако търсенето просто стане положително, дори в малка степен, мисля, че тогава трябва да сме готови за много, много по-високи цени“, коментира Нийл Дингман от Truist Securities.

Позовавайки се на глобалния свободен капацитет, енергийният експерт казва, че „навсякъде в ОПЕК+, дори при Саудитска Арабия, няма свободния капацитет.

Дингман смята, че петролът може да поевтинее до 80 долара за барел тази година, но след това цената му ще скочи до 110 долара за барел в началото на следващата година, най-вече поради ограничения свободен капацитет за производство в световен мащаб.

Тази седмица Саудитска Арабия заяви, че ОПЕК+ е готова да намали производството, ако е необходимо.

Според енергиен министър принц Абдулазиз бин Салман пазарите не могат да отразят реалната ситуация при добива и предоставят фалшиво усещане за сигурност в моменти, когато свободният капацитет е силно ограничен.

Според него групата ОПЕК+ скоро ще започне работа по ново споразумение след 2022 г. и че „ние сме решени да направим новото споразумение по-ефективно от преди“.

С това Саудитска Арабия изпраща ясен сигнал на пазара, че ще продължи да управлява доставките на петрол, респективно цената.

Ако рецесията не удари сериозно глобалното търсене на петрол, цените на петрола може да се повишат отново, тъй като ОПЕК+ може да противодейства на връщането на иранския петрол с нови съкращения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:55 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 0
bigi
преди 1 година
80-60 долара за барел.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още