fallback

Шарл Мишел: ЕС има нужда от истински енергиен съюз сега

Всички 27 страни членки трябва да работят заедно, за да намалят цените на енергията, посочва председателят на Европейския съвет

14:56 | 07.10.22 г. 12
Автор - снимка
Създател

Започвайки войната срещу Украйна, Владимир Путин изстреля и „енергийна ракета“ срещу Европа. Той иска да унищожи нашите икономики, да отслаби нашите общества и да срине нашия дух. Трябва обективно да оценим мащаба на щетите. Тази криза оправдава общата ни стратегия за растеж и прави създаването на истински енергиен съюз неотложно. Той ще бъде основен стълб на суверенитета на Европейския съюз (ЕС), пише за Financial Times Шарл Мишел, председател на Европейския съвет.

Енергията е кръвта, която тече във вените на нашите икономики. Но тя се съсирва от агресивните действия на Русия. Домакинствата и компаниите са изправени пред космически сметки за енергия. Вносът на енергия в ЕС през първата половина на 2022 г. възлиза на почти 380 милиарда евро, което е близо до това, което обикновено плащаме за цяла година. Нашият енергиен търговски дефицит вероятно ще се удвои през 2022 г., достигайки около 5 процента от брутния вътрешен продукт.

Тази ситуация ни принуждава да преоценим как ще постигнем нашия дългосрочен преход към климатична неутралност, което заема не само централно място в нашата екологична борба, но и ключово в стратегията ни за растеж. Пътят ни към нетната нула беше отчасти основан на изобилието от достъпен газ. Това вече е минало.

Във Версай миналия март лидерите на ЕС се съгласиха да укрепят европейския суверенитет в отбраната, икономиката и енергетиката. Днес осъзнаваме необходимостта от нова енергийна стратегия за справяне с тази криза и за полагане на основата за устойчива икономика.

Ето защо призовавам за истински енергиен съюз. Това ще наложи преразглеждане на много от нашите дългогодишни убеждения и по-колективно действие като европейци. Енергийната криза разкри пукнатините в съюз, съставен от 27 енергийни „частни резервата“.

Както видяхме по време на пандемията, никоя държава не може сама да се справи с криза от такъв мащаб. Трябва да се изправим срещу табутата около националните и европейските компетенции. Устойчивият енергиен съюз няма да се появи магически от 27 национални енергийни микса - трябва да ги направим съвместими. Това ще изисква силна и искрена координация между държавите. И трябва да създадем необходимите регулаторна рамка и пазарни условия, които най-добре да обслужват интересите на нашите граждани и компании.

За да постигнем компромис, трябва да се върнем към ценностите и принципите, в които всички вярваме. Солидарност, справедливост и прозрачност. Това са принципите, които ще ни доведат до сигурност на доставките, равни условия и достъпни цени, и ще възвърнат доверието в пазара.

Нашата обща енергийна стратегия трябва да има четири цели. Първо, намаляване на потреблението. Това ще бъде важно не само тази зима, но и въобще. Ние вече сме тръгнали по този път. Той ще изисква много иновации и креативност. Трябва да сме честни относно предстоящите предизвикателства.

Второ, трябва да гарантираме сигурността на доставките. Ние се диверсифицираме от руската енергия към по-надеждни доставчици. Не трябва да повтаряме грешките от миналото, като ставаме прекалено зависими от един източник. Трябва също да купуваме по-умно. Това означава по-добро използване на нашата колективна пазарна сила чрез съвместната енергийна платформа на ЕС, която решихме да създадем през март, вместо да се конкурираме и да повишаваме цените, пише Шарл Мишел.

Разнообразният енергиен микс ще намали риска от енергийна зависимост. Това включва възобновяеми енергийни източници, като слънчева, вятърна и геотермална енергия, както и водород. Не трябва да се успокояваме. Трябва да помислим за нашата конкурентоспособност в светлината на мерките, предприети от други в областта както на зеления, така и на незеления водород. Енергийният микс също така включва ядрена енергия, източник, който може да помогне за осигуряването на надеждна и гъвкава електроенергийна система, като същевременно поддържа целта ни за нетната нулева.

Трето, трябва да намалим цените. Нашият пазар на електроенергия бе заченат в друго време. Ако искаме да намалим потреблението, да се диверсифицираме и да постигнем нетна нула, трябва да инвестираме повече в научни изследвания, иновации и технологии. Най-добрият начин за намаляване на цените е по-колективният подход.

Нашата обща енергийна стратегия следва да усили сплотеността на единния ни пазар. Както видяхме в началото на пандемията, легитимните действия, предприети от правителствата за защита на техните домакинства и фирми, могат да причинят дисбаланси. Това създава впечатление за несправедливост. И в крайна сметка застрашава динамизма на единния пазар, един от най-ценните ни активи.

Глобалната финансова криза и кризата с държавния дълг подтикнаха ЕС да създаде банков съюз, за ​​да гарантира стабилността на банковия сектор. Пандемията ни научи да обединяваме ресурсите си в здравния сектор. Ето как разработихме и произведохме ваксини за всички граждани на ЕС, независимо къде живеят.

Сега трябва да направим същото в енергийния сектор и да създадем този истински енергиен съюз. Правенето на твърде малко твърде късно не е опция. Време е да извършим гигантски скок, завършва Мишел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:56 | 07.10.22 г.
fallback
Още от Енергетика виж още