IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шарл Мишел: ЕС има нужда от истински енергиен съюз сега

Всички 27 страни членки трябва да работят заедно, за да намалят цените на енергията, посочва председателят на Европейския съвет

14:56 | 07.10.22 г. 12
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Започвайки войната срещу Украйна, Владимир Путин изстреля и „енергийна ракета“ срещу Европа. Той иска да унищожи нашите икономики, да отслаби нашите общества и да срине нашия дух. Трябва обективно да оценим мащаба на щетите. Тази криза оправдава общата ни стратегия за растеж и прави създаването на истински енергиен съюз неотложно. Той ще бъде основен стълб на суверенитета на Европейския съюз (ЕС), пише за Financial Times Шарл Мишел, председател на Европейския съвет.

Енергията е кръвта, която тече във вените на нашите икономики. Но тя се съсирва от агресивните действия на Русия. Домакинствата и компаниите са изправени пред космически сметки за енергия. Вносът на енергия в ЕС през първата половина на 2022 г. възлиза на почти 380 милиарда евро, което е близо до това, което обикновено плащаме за цяла година. Нашият енергиен търговски дефицит вероятно ще се удвои през 2022 г., достигайки около 5 процента от брутния вътрешен продукт.

Тази ситуация ни принуждава да преоценим как ще постигнем нашия дългосрочен преход към климатична неутралност, което заема не само централно място в нашата екологична борба, но и ключово в стратегията ни за растеж. Пътят ни към нетната нула беше отчасти основан на изобилието от достъпен газ. Това вече е минало.

Във Версай миналия март лидерите на ЕС се съгласиха да укрепят европейския суверенитет в отбраната, икономиката и енергетиката. Днес осъзнаваме необходимостта от нова енергийна стратегия за справяне с тази криза и за полагане на основата за устойчива икономика.

Ето защо призовавам за истински енергиен съюз. Това ще наложи преразглеждане на много от нашите дългогодишни убеждения и по-колективно действие като европейци. Енергийната криза разкри пукнатините в съюз, съставен от 27 енергийни „частни резервата“.

Както видяхме по време на пандемията, никоя държава не може сама да се справи с криза от такъв мащаб. Трябва да се изправим срещу табутата около националните и европейските компетенции. Устойчивият енергиен съюз няма да се появи магически от 27 национални енергийни микса - трябва да ги направим съвместими. Това ще изисква силна и искрена координация между държавите. И трябва да създадем необходимите регулаторна рамка и пазарни условия, които най-добре да обслужват интересите на нашите граждани и компании.

За да постигнем компромис, трябва да се върнем към ценностите и принципите, в които всички вярваме. Солидарност, справедливост и прозрачност. Това са принципите, които ще ни доведат до сигурност на доставките, равни условия и достъпни цени, и ще възвърнат доверието в пазара.

Нашата обща енергийна стратегия трябва да има четири цели. Първо, намаляване на потреблението. Това ще бъде важно не само тази зима, но и въобще. Ние вече сме тръгнали по този път. Той ще изисква много иновации и креативност. Трябва да сме честни относно предстоящите предизвикателства.

Второ, трябва да гарантираме сигурността на доставките. Ние се диверсифицираме от руската енергия към по-надеждни доставчици. Не трябва да повтаряме грешките от миналото, като ставаме прекалено зависими от един източник. Трябва също да купуваме по-умно. Това означава по-добро използване на нашата колективна пазарна сила чрез съвместната енергийна платформа на ЕС, която решихме да създадем през март, вместо да се конкурираме и да повишаваме цените, пише Шарл Мишел.

Разнообразният енергиен микс ще намали риска от енергийна зависимост. Това включва възобновяеми енергийни източници, като слънчева, вятърна и геотермална енергия, както и водород. Не трябва да се успокояваме. Трябва да помислим за нашата конкурентоспособност в светлината на мерките, предприети от други в областта както на зеления, така и на незеления водород. Енергийният микс също така включва ядрена енергия, източник, който може да помогне за осигуряването на надеждна и гъвкава електроенергийна система, като същевременно поддържа целта ни за нетната нулева.

Трето, трябва да намалим цените. Нашият пазар на електроенергия бе заченат в друго време. Ако искаме да намалим потреблението, да се диверсифицираме и да постигнем нетна нула, трябва да инвестираме повече в научни изследвания, иновации и технологии. Най-добрият начин за намаляване на цените е по-колективният подход.

Нашата обща енергийна стратегия следва да усили сплотеността на единния ни пазар. Както видяхме в началото на пандемията, легитимните действия, предприети от правителствата за защита на техните домакинства и фирми, могат да причинят дисбаланси. Това създава впечатление за несправедливост. И в крайна сметка застрашава динамизма на единния пазар, един от най-ценните ни активи.

Глобалната финансова криза и кризата с държавния дълг подтикнаха ЕС да създаде банков съюз, за ​​да гарантира стабилността на банковия сектор. Пандемията ни научи да обединяваме ресурсите си в здравния сектор. Ето как разработихме и произведохме ваксини за всички граждани на ЕС, независимо къде живеят.

Сега трябва да направим същото в енергийния сектор и да създадем този истински енергиен съюз. Правенето на твърде малко твърде късно не е опция. Време е да извършим гигантски скок, завършва Мишел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:56 | 07.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

12
rate up comment 1 rate down comment 3
Alex Silver
преди 1 година
Разнообразният енергиен микс ще намали риска от енергийна зависимост от . Това включва възобновяеми енергийни източници, като слънчева, вятърна и геотермална енергия, както и водород. === Сетила се Мара да се побара. Ами да бяхте мислили навеме как да съсипете Путин, като не си миете задните части със седмици? Зеленикаквите пратиха юропата на кучето под опашката. Сега се чудят защо не им е комфортно. Ами вятърът си е вятърничав. А слънцето не ще да грее през нощта и зимата. Оправяйте се, умници!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 1 rate down comment 0
Alex Silver
преди 1 година
След като сами си свалиха панталоните, напълно доброволно, сега някой трябва да им пази задните части?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 2 rate down comment 1
zelka007
преди 1 година
До: mikimaus ... пелтечиш нещо ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 0 rate down comment 2
mikimaus
преди 1 година
Бабье лето
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 0 rate down comment 3
mikimaus
преди 1 година
индейское лето
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 0 rate down comment 2
mikimaus
преди 1 година
Indian summer bezeichnet im anglo-amerikanischen Sprachgebrauch die Wetterperiode bzw.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 2
khao
преди 1 година
До: Zlato Щом от посоля са казали че няма... значи няма, хахахахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още