IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вносът на природен газ в Китай достигна най-ниското си ниво от 2020 г.

Вносът на петрол расте за първи път от пет месеца, сочат обаче данните на митническите власти за октомври

11:19 | 07.11.22 г.
Снимка: Архив Ройтерс
Снимка: Архив Ройтерс

Вносът на природен газ - тръбен и втечнен, в Китай достигна най-ниското си ниво за последните две години, сочат данните на статистиката за октомври, цитирани от Ройтерс. След краткото повишение преди началото на зимния сезон през миналия месец в страната са влезли 7,61 млн. тона газ.

На годишна база намалението е от малко над 10%, като основно спадът се дължи на по-малките количества втечнен газ, закупени от китайските компании заради високите цени. Заради тях Китай ще заложат на местния добив и вноса на тръбен газ от Русия през тази зима, още повече, че очакванията са за по-слабо търсене.

В същото време вносът на петрол в Китай се увеличава за първи път от пет месеца. На годишна база увеличението е от 14%, но базата през 2021 година е ниска, допълва още агенцията.

През октомври най-големият вносител на петрол в световен мащаб е закупил 43,14 млн. тона, или по 10,16 млн. барела на ден. През септември количествата бяха 9,8 млн. барела на ден. За първите 10 месеца на годината вносът на петрол в Китай достига 413,5 млн. тона, което е с 2,7% по-малко от същия период на миналата година.

Ръстът в последния месец е свързан с плановете за увеличаване на производството на горива. Китайската PetroChina започна тестово производство в новата си рафинерия в Гуандун с капацитет от 200 хил. барела на ден. В същото време частната Shenghong Petrochemical планира да отвори своята рафинерия в провинция Дзянсу с капацитет от 320 хил. барела на ден.

Митническата статистика показва още, че китайските рафинерии са изнесли 4,45 млн. тона горива през октомври. Това е увеличение от 13% на годишна база. Но от началото на годината износът е с почти 25% надолу, или 39,9 млн. тона. Това е свързано с проблеми в износа в първите месеци на годината.

През октомври има увеличение и по отношение на вноса на въглища - с 8% на годишна база до 29,18 млн. тона. През септември обаче вносът надхвърли 33 млн. тона, припомня още Ройтерс. Ограниченията, свързани с пандемията от коронавируса, са в основата на рязкото месечно намаление.

От началото на годината Китай, който е най-големият потребител на въглища в света, е внесъл 230 млн. тона, или с 10,5% по-малко спрямо десетмесечието на 2021 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:19 | 07.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още