IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Големите азиатски икономики също се готвят за тежка зима

Южна Корея и Япония пълнят газохранилища и имат планове за ограничаване на потреблението

11:17 | 03.11.22 г.
Снимка: Архив Ройтерс
Снимка: Архив Ройтерс

Големите азиатски икономики - Япония, Южна Корея и Китай, започнаха да трупат запаси от газ, да диверсифицират доставките и да свиват потреблението, пише Ройтерс в анализ. Това се случва на фона на високите цени на спот пазарите на втечнен газ, на които влияние също оказва войната в Украйна.

Високата стойност на щатския долар спрямо японската йена и китайския юан също оскъпява вноса на суровината, допълва още агенцията. В доклад на Rystad Energy е записано, че засега търговията е спокойна, защото доставките са гарантирани. Всички усилия обаче могат да се окажат недостатъчни, ако зимата се окаже неочаквано сдудена, или има проблеми с основните терминали в САЩ, Нигерия или Малайзия. Затова и Азия започва да се готви и за такъв вариант.

През септември общият внос на Япония записа годишен ръст от почти 46 на сто, като основна част от това увеличение се пада на вноса на въглища, втечнен газ и петрол. Данните на статистиката показват, че в момента резервите от втечнен газ в страната са с 36% повече спрямо средното ниво в последните пет години за този период, или 2,5 млн. тона, спрямо 1,8 млн. тона в предишните години.

Отделно търговци на газ и комунални компании поддържат собствени резерви от суровината.

Япония купува втечнен газ от Русия и ако доставките бъдат прекратени, страната ще трябва да търси алтернативи, коментират от Tokyo Gas, един от най-големите търговци на газ в страната. На правителствено ниво вече има подписани споразумения за подкрепа в случай на нужда с малайзийската Petronas и правителството на Сингапур.

В допълнение и властите в страната приеха закон, позволяващ на правителството да поиска ограничаване на потреблението от големите потребители

Южна Корея започна да пълни резервите от газ през септември, тоест месец по-рано от обичайното. Според източници на Ройтерс към края на септември резервите от втечнен газ достигат 3,9 млн. тона. В страната има и кампания за ограничаване на потреблението с 10% през тази зима, като е предвидено термостатите да бъдат настроени до 17°С, а осветлението да не бъде пускано през светлата част на денонощието.

Домакинствата и бизнеса са насърчавани да пестят чрез данъчни облекчения, но подробности около тези правителствени планове още не са публикувани, допълва още Ройтерс.

Потреблението на газ в Китай е ограничено заради мерките срещу разпространението на коронавируса, които все още важат в страната. Но страната въпреки това има планове за зимата, включващи увеличаване на местния добив и покупки на повече руски газ през тръбопроводи и втечнен газ. "Газпром" съобщава за увеличаване на доставките на тръбен газ за страната, но без да дава подробности за обемите. 

Освен това правителството даде одобрение за повече въглищни централи, след като през миналата година недостиг на електроенергия парализира икономиката. Но Пекин не смята да пълни газохранилища, а ще разчита на текущите доставки, допълва още Ройтерс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:17 | 03.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още