IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Египет ще построи един от най-големите вятърни паркове в света

Стойността на проекта е 11 млрд. долара

14:14 | 21.11.22 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Египет започва строителството на един от най-големите вятърни паркове в света през 2024 година, а средствата, които ще отдели, са 11 млрд. долара, пише Bloomberg. Плановете са проектът да бъде финализиран през 2030 година, а проектната мощност на съоръжението, което ще бъде разположено на сушата, ще бъде 10 гигавата.

Според акционерите в проекта с изграждането на парка Египет ще може да изнася електроенергия за Европа и Саудитска Арабия през съществуващи и планирани електропроводи.

Акционерите, срад които и базираната в Абу Даби Masdar, както и египетската Hassan Allam Utilities, планират още до края на тази година да си осигурят площите, на които да бъдат разположени вятърните турбини. Две са възможните локации - край Миня, разположен на западния бряг на р. Нил, и край Асуан - най-южния град на Египет, също край реката. И при двете местности скоростта на вятъра достига до около 10 метра в секунда, което ги прави подходящи за разполагането на подобни съоръжения.

Планираният капацитет на новия вятърен парк е около 1/5 от всичките зелени мощности, с които разполага Великобритания днес.

Консорциумът, който се занимава с този вятърен проект, работи и за изграждането на завод за производството на зелен водород. Капацитетът му е 480 хил. тона годишно и се очаква инсталацията да заработи също през 2030 година, посочва още Bloomberg.

Към 80% от двата проекта ще бъдат финансирани със заемни средства, разказват акционерите в проекта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:09 | 21.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още