IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК подозира недопустима държавна помощ в плана за затваряне на ТЕЦ-ове в Германия

Берлин смята да изплати компенсации от 4,35 млрд. евро на RWE и LEAG

16:31 | 02.03.23 г. 2
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Европейската комисия (ЕК) разширява разследването на предсрочното затваряне на въглищните централи в Германия. През 2021 година Берлин уведоми институцията за плановете си, които включват изплащането на компенсации за компаниите RWE и LEAG, които ще затворят мощностите си преди края на срока за експлоатация.

Тогава в Брюксел започна проверка дали тези компенсации са пропорционални на пропуснатите ползи от работата на централите и допълнителните разходи за затваряне на мините.

През декември 2022 година Германия изпрати поправка на плана си за компенсации на RWE, който предвижда забавяне на процеса - вместо в края на 2022 година до март 2024 година на две от въглищните си централи, но и ускоряване на затварянето на три централи - вместо през 2038 година - през 2030 година. Компенсацията остава в същия размер - 2,6 млрд. евро.

Официално плановете на Германия са да спре използването на въглища за производство на електроенергия до 2038 година. Те трябва да бъдат заменени от зелена енергия, а в преходния период - от природен газ. Войната, която започна Русия в Украйна, обаче за кратко блокира тези планове, тъй като доставките на природен газ намаляха съществено.

Германия обаче работи активно за разнообразяване на източниците - изгражда терминали за втечнен газ и договаря още количества от Норвегия. В своето заявление Берлин съобщи, че ще плати компенсации на RWE и LEAG в размер на 4,35 млрд. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:31 | 02.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 4
zelka007
преди 1 година
До: evlogi ... по принцип все пак е по-добро , защото се затварят стари и неефективни мощности , пък се откриват нови ,които са максимално щадящи и ефективни ... освен това ще бъдат въведени много скоро , до петилетка , технологии за улавяне и складиране на СО2 , които ще се плащат от замърсителите ... виж това накратко ... https://***.power-technology.com/features/featurelean-and-clean-why-modern-coal-fired-power-plants-are-better-by-design-4892873/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 2
evlogi
преди 1 година
Ще затворят няколко ТЕЦ -а а през това време само в Китай ще се отворят поне сто нови...Без никакво съмнение ще спасят климата..Веднага ми идва на акъла приказката ква я свършило кучето на нивата..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още