IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия почти е компенсирала руските доставки на газ 

Силно нарасналият внос от Норвегия, Нидерландия и Белгия е допринесъл за запълване на липсата 

16:00 | 04.03.23 г. 12
Автор - снимка
Създател
 Манометър показва налягането в мрежата за природен газ в подземното газохранилище VNG AG. Снимка: Jan Woitas/dpa
Манометър показва налягането в мрежата за природен газ в подземното газохранилище VNG AG. Снимка: Jan Woitas/dpa

Силно нарасналият внос на газ от Норвегия, Нидерландия и Белгия почти компенсира загубата на руските доставки на газ в нетния внос на газ за Германия от края на август 2022 г. насам. Това показва вътрешен документ на Федералната агенция по мрежите, с който разполага Deutsche Presse-Agentur. Според документа от 2017 г. до края на февруари 2022 г. Германия е внасяла средно по 77,0 тераватчаса природен газ на месец, като се приспадне износът, който е бил използван за покриване на националното потребление и за запълване на хранилищата.

За сметка на това нетният внос от септември 2022 г. до края на януари - т.е. без доставките на руски газ - е бил 72,7 тераватчаса на месец.

Освен това през януари е имало около 4 тераватчаса втечнен природен газ от новите терминали за втечнен природен газ по германските брегове. Според Федералната агенция за мрежите през 2021 г. Германия е консумирала около 1000 тераватчаса природен газ. Според документа от 2017 г. до края на февруари 2022 г. всеки месец от Норвегия към Германия са постъпвали средно по 26 тераватчаса природен газ. След прекратяването на руските доставки това количество е било 41 тераватчаса.

Нетният внос от Нидерландия се е увеличил от 2 на 25 тераватчаса. С Белгия газовите потоци преди войната са били балансирани средно с месечен обем от около 2 тераватчаса в двете посоки. От септември насам всеки месец около 23 тераватчаса природен газ са постъпвали само в една посока: от Белгия към Германия. От съседните страни на запад газът пристига в Германия като втечнен природен газ с кораби в Европа.

Данните също така показват, че от септември насам от Германия към други държави е пренесен значително по-малко природен газ, отколкото преди. Значително намаление има например в газовите потоци с Швейцария, където от септември до януари обемът на вноса е надвишавал износа за конфедерацията. 

Федералната агенция за мрежите продължава да оценява доставките на газ в Германия като „стабилни". „Сигурността на доставките е гарантирана" - това е последното изявление в ежедневния доклад на агенцията за състоянието на газовия сектор. Агенцията обаче остава предпазлива - подготовката за зимата на 2023/2024 г. е ключово предизвикателство. Затова според нея и икономичното потребление на газ остава важно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:40 | 04.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

12
rate up comment 5 rate down comment 13
zelka007
преди 1 година
До: Истинският-И.... тема за размисъл ... !! ... защо хамериканците взривяват перфектно 3 от 4 тръби ... защо толкова удобно не взривяват всичките ?! и то точно тази безполезната , дето е не сертифицирана ... ?! ... не са успяли , намокрил им се е фитила и е изгаснал ?! за да може зануленият в деня след разпространяването на информацията за взрива , да цъфне по телевидението и да заяви : -Ами то технически всичко е готово , само пускаме газ по СП2 и всичко си е по старо му ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 5 rate down comment 14
zelka007
преди 1 година
До: Истинският-И.... за какво да ги канят рашибозуците в разследването , те нали си знаят какво са направили ?! освен това са терористична държава , нема кво да се занимават с европейски вътрешни работи ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 5 rate down comment 11
zelka007
преди 1 година
До: Истинският-И.... много добре знаеш какво има в Белгия и защо внася от там Германия ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 5 rate down comment 13
Скъсана_Ушанка
преди 1 година
До: Истинският-И.Я, Митя Некоф, торбата лой, се появил с нов ник и старите глупасти? Митя, как дела, газпром платиха ли дивидент? :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 6
danchomentata
преди 1 година
В този пример завод А получава повече от достатъчно безплатни квоти, за да покрие своите емисии. Той може да реши да задържи излишъка или да го продаде.https://op.europa.eu/webpub/eca/special-reports/emissions-trading-system-18-2020/bg/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 8
xapoznai
преди 1 година
До: Истинският-И.Газпром не само, че не напълни хранилищата ами умишлено ги остави празни и се наложи да се национализират. Последваха го рафинерии, вериги бензиностанции и въобще всички енергийни придобивки на руската страна. Към този момент пазарната сила на Газпром, Роснефт и Лукойл е пълен майтап в Европа. Има натиск и към българската рафинерия като бе приет закон, който позволява да бъде национализирана в кратки срокове ако реши да прави някакви гимнастики като тези на Газпром.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 9
Истинският-И.
преди 1 година
До: zelka007 - зелкич, ти си трагическо същество. Чучулото публично се закани, че ще разруши газопроводите, след терористическият акт тръс му прати тържествуващо съобщение, не допуснаха Русия и Газпром в разследването, нищо, че са законни собственици на газопроводът,ама Русия си ги била гръмнала? Само тотално промит мозък не може да разбере, че от този терористически акт САЩ печели, а Русия и Германия губят. При престъпление търси кой има изгода, това са го знаели още юристите в древният Рим.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 11
Истинският-И.
преди 1 година
Ще поживеем, ще видим. Интересно - Белгия откога добива газ, че и да изнася? Какво ще стане, когато Германия затвори скоро и последните си ядрени реактори? А - когато Китай възстанови в пълен обем покупките на газ? Те вече подписаха големи договори с Катар и САЩ. Германия оцеля благодарение не само на меката зима, но и на това, че Газпром им напълни хранилищата, да не говорим за спрялата индустрия. А идущата година - какво.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 6
borisovaaaaaaa
преди 1 година
Германия са чудесен пример за това как се развива енергийна независимост. Още преди 10 тина години в Германия, бяхме в едни приятели и къщата им беше на природен газ, тогава за пръв път разбрах, колко е удобно наистина да ползваш това отопление. Цялата къща беше топла и уютна, топла вода колкото искаш... не случайно голям процент от населението е на природен газ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 19 rate down comment 6
data
преди 1 година
Германия компенсира руските доставки на газ , но Русия не успя да компенсира приходите от износ на газ за Германия
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още