IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Швейцарската Alpiq продава втория по големина вятърен парк у нас

Купувач на вятърния парк „Ветроком“ край Казанлък за неназована сума е френско-австрийският джойнтвенчър Renalfa IPP

09:06 | 28.03.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Alpiq
Снимка: Alpiq

Швейцарската енергийна компания Alpiq ще продаде дейността си в България на Renalfa Group, за да насочи вниманието си към основните пазари в Западна Европа и Скандинавския регион, съобщиха страните по сделката

По силата на сделката Renalfa IPP - съвместно предприятие между френския мениджър на инвестиционни фондове Rgreen Invest и базираната във Виена Renalfa Solarpro Group, ще поеме действащия 72,5-мегаватов вятърен парк „Ветроком", който има средногодишно производство от 135 GWh, съобщиха двете страни в отделни прессъобщения. „Ветроком" край Казанлък е вторият по големина вятърен парк в България след "Свети Никола" на AES. Renalfa Solarpro Group поема и Alpiq Wind Services, която е специализирана в експлоатацията и поддръжката на вятърни турбини, както и бизнеса на Alpiq Energia Bulgaria за търговия с електроенергия.

Продажбата, сключена за неназована сума, подлежи на обичайните условия за приключване, по-специално на одобрението на приложимите органи за защита на конкуренцията.

Alpiq построи вятърния парк край Казанлък, на 200 км източно от София, пусна в експлоатация 29-те турбини на три етапа между 2010 и 2012 г. и успешно експлоатира вятърния парк повече от 10 години. Компанията инвестира общо около 150 млн. евро в проекта. Вятърните турбини са на германския производител Fuhrlander, а всеки генератор е с височина 85 м и диаметър на ротора 80 м. 

Alpiq Wind Services е дъщерно дружество на Alpiq, създадено е през 2017 г., базирано е в България и отговаря основно за безопасната и надеждна експлоатация и поддръжка на вятърния парк „Ветроком“. Alpiq Energia Bulgaria осигурява оптимизираното предлагане на пазара на електроенергията, произведена от вятърния парк, както и покупката и продажбата на балансираща енергия за „Ветроком“ и за активи на трети страни. 

„Alpiq с гордост гледа назад към повече от десетилетие успешна собственост и експлоатация на един от най-големите вятърни паркове в България. Радвам се да предам „Ветроком“ и силния местен екип на Renalfa, който ще продължи и надгради този успех", казва Лукас Греснигт, ръководител на международното бизнес подразделение на Alpiq, цитиран в прессъобщение. 

„Имаме удоволствието да обявим подписването на сделката за вятърния парк след спечелването на конкурентен търг. Придобиването на „Ветроком“ е важна стъпка за технологичната диверсификация на бързо растящото ни портфолио от генериращи активи в Източна Европа", казва Ник Антонов, директор комуникации на Renalfa IPP.

Renalfa IPP е един от водещите инвеститори и разработчици в областта на ВЕИ в Източна Европа с оперативни активи или проекти в активно строителство за повече от 450 MW и повече от 1 GW проекти в късен етап на развитие. Компанията е активна в Полша, Унгария, Румъния, България и Северна Македония.

Очаква се сделката да бъде приключена през 2023 г. Всички 31 служители на Alpiq в България продължават да работят в българския сектор на възобновяемата енергия като част от Renalfa.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:06 | 28.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още