IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво прогнозират инвеститорите от ВЕИ сектора в България?

Участието на ВЕИ може да засили волатилността на енергийната борса, смята предприемач

08:16 | 11.09.18 г. 9
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Инвестициите, които се вливат в енергийния сектор, намаляват в глобален план, включително и тези във възобновяемата енергия. Това отчете през юли в свой доклад Международната агенция по енергетика (МАЕ).

Но в Европа отказът от ядрени електроцентрали се компенсира от инсталирането на мощности, които работят с възобновяеми енергийни източници.

Такава е ситуацията например в Швейцария, където през май 2017 г. гласоподавателите решиха на рефрендум ядрената енергия постепенно да бъде заменена със зелени централи. Това бе резултат дълъг дебат, започнал след след ядрената катастрофа във Фукушима през март 2011 г. Резулатът бе Енергийна стратегия до 2050 г., която включва насърчаване на ВЕИ, забрана за нови атомни централи, намаляване на енергопотреблението и въздействието върху околната среда.

В момента 97% от производството на електроенергия в Швейцария е с неутрални емисии на въглероден двуокис, като 55% от нея се генерира от възобновяеми енергийни източници (ВЕИ), заяви в София новият посланик Мюриел Берсе Коен. В понеделник тя откри изложба за приноса на страната към ВЕИ сектора.

„По отношение на всичко, свързано с природата, в Швейцария се мисли дългосрочно“, заяви Васил Радойновски, ръководител на секретариата на Българо-швейцарската търговска камара. Предвид очакваното затваряне на ядрени централи в страната и гласуваната стратегия участието на ВЕИ в страната ще се разширява. По думите му предпоставка за това са мащабните инвестиции в иновации, разделени между частния сектор и държавата.

Каква е ситуацията в  България?

„Новите промени в Закона за енергетиката, които предвиждат излизането на производителите на зелена енергия на регулирания борсов пазар от 1 януари 2019 г., променят условията за инвеститорите“, каза Мартин Георгиев, ръководител продажби в Alpiq България, която изгради втория по големина вятърен парк у нас – Ветроком край Казанлък. 

Той посочи, че тази промяна се прави без съгласието на компаниите и на практика се изменят съществуващите договори, при които инвеститорите са направили вложенията си.

Мартин Георгиев допълни, че досега инвеститорите във ВЕИ не бяха изложени на пазарен риск от гледна точка на цената.

„Нашата борса е сравнително нисколиквидна, доста волатилна, участието на енергията от ВЕИ има вероятност да увеличи още повече волатилността. По този начин се създава реално пазарен риск пред инвеситорите“, коментира той.

Колегата му Пламен Пенчев твърди, че в следствие на административните мерки и законовите промени, предприети от 2015 г. насам, на практика няма преки инвестиции в сектора на ВЕИ. Възможно е да има изключения при отделни малки проекти.

И двамата смятат, че новите условия ще възпрепятстват кредитирането на енергийни проекти.

В същото време българското дъщерно дружество на швейцарската компания ЛЕМ Груп, което заработи в София през 2013 г. с инвестиция от 3,2 млн. лева, отчита разширяване на производството и на наетите служители.

Производителят на техника, която се използва при инсталирането ветрогенератори, фотоволтаици и други мощности, пет години по-късно има над 320 служители, обслужва международни клиенти като Fanuc, ABB, Siemens, Schneider и General Electric.

В България се произвеждат 18% от продукцията на групата, заяви финансовият мениджър на българското дружество Денко Ямболиев. От технологична гледна точка няма проблем ВЕИ мощностите у нас да бъдат увеличени, смята той. Представителят на компанията допълни, че основните пазари на дружеството са Европа, Китай, САЩ и Азиатско-Тихоокеанския регион.

До края на ноември предстои да заработят две нови линии, за които ще са необходими и работници, и инженери, посочи Никол Георгиева, специалист човешки ресурси. Заради автоматизацията на производството в компанията са необходими най-вече инженерни кадри.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:37 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 0 rate down comment 0
Pyramid
преди 5 години
Ооооо, минуси :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 0 rate down comment 3
Pyramid
преди 5 години
ВЕИ революцията продължава но, на друго ниво. Вече 13-та година, откак обявихме тук: Шансът на БГ инвеститор в бранша ВЕИ е не в самата енергия, а в ТЯХНОТО (на ВЕИ-тата) производство и търговия. Правилно бе отбелязано в статията, че - от технологична гледна точка - няма проблем у нас мощностите да бъдат увеличени. Да, ама трябва и от ментална да се случат някои неща, обаче...Обаче, Бай ви *** си е ***.мама-та и така е увредил, каквото е възможно, направо, датиседо_се.ре.И те така. За криво колело, дори и да има прав път, то у него не върви.Язъкъ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 0
Анонимен
преди 5 години
**** = П.И.Б.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 2
data
преди 5 години
Парите за покупка на Кремиковци са от *** и това е общоизвестен факт . И няма никаква нужда от никакво засичане , както и факта, че Надин използваха нарочно създадено за покупката дружество което също си е световна практика п.п. Господата от ВЕИ сектора също трябва да носят пазарен риск както всички от нас - шот не се сещам на никой от нам простосмъртните да им е гарантирана възвращаемността на инвестицията в каквото и да било .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 2
neverland
преди 5 години
Като онзи, пъпчасалия младенец с часовника, дето последно купи Кремиковци на времето. Толкова ли трудно да ги хванат, не знам. Едно двойно засичане и толкоз. Откъде са парите на кредитора...и всичко приключва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 0
neverland
преди 5 години
Е, тя тия 260 млн, не ги има кеш в кутии от обувки, щяха да ги дадат у заем ;) Явно има добра кредитна история, осигурява се на брутото, ВЕИ-то върви. Скоринг моделите на банките я засичат като надежден и премиум клиент :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 0
neverland
преди 5 години
Не че ги защитавам, ама кой строеше ВЕИ, моля ти се :) гарантирано висока цена на изкупуване, беше си златна кокошка, а не бизнес на пазарен принцип :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още