IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Норвегия планира да национализира газовата инфраструктура след 2028 г.

Страната в момента е най-големият доставчик на природен газ за Европа

16:54 | 28.04.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Архив Ройтерс
Снимка: Архив Ройтерс

Норвегия планира да национализира по-голямата част от газовата инфраструктура, след като договорите за концесия изтекат през 2028 година, пише Ройтерс. Целта е подобряване на контрола върху ключови обекти, обясняват от Министерството на петрола и енергетиката.

Държавата иска да получи пълен контрол върху основната част от норвежката газова транспортна инфраструктура, се казва в изявление  на институцията без да бъдат посочвани повече подробности. От него не става ясно коя част от газовата инфраструктура ще бъде национализирана.

В момента Норвегия е най-големият доставчик на газ за Европа, след началото на войната в Украйна и намалените газови доставки от Русия. Газовата мрежа на страната е с дължина от около 9000 километра. Тя се управлява от консорциума Gassled, в който влизат компании, добиващи газ в офшорните зони на Норвегия. Една от тях е държавната Petoro, която е собственик на 46,7% от капитала на компанията. Също така 5% държи друг държавен играч - Equinor.

Компанията има газопроводи, които доставят суровината до страните от ЕС и до Великобритания.

Един от участниците в консорциума коментира пред Ройтерс, че е изненадан от решението на държавата. Досегашният модел в енергетиката предвижда съвместната работа на частни и държавни компании и той беше добър, смятат от Silex Gas, който е част от активите на германския застраховател Allianz. Оттам допълват, че ще бъде търсен начин за прехвърляне на собствеността. Вероятно това ще стане чрез изплащане на компенсации за съакционерите в Gassled.

Държавата има активна роля в норвежката икономика и е собственик на водещи компании в своя бранш - например най-голямата банка в страната - DNB, на най-големия мобилен оператор Telenor, както и на петролната компания Equinor.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:54 | 28.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още