IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

RWE и Equinor ще изградят тръбопровод за водород между Норвегия и Германия

Водородът е част от стратегията на Германия за отказ от въглища до 2038 година

12:46 | 05.01.23 г. 4
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Енергийните компании RWE и Equinor ще изградят тръбопровод за пренос на водород между Германия и Норвегия, анонсира германският министър на енергетиката Роберт Хабек. Хабек е на посещение в Осло, където е предвидена среща с премиера на Норвегия Йонас Стьоре, посочва Bloomberg.

Хабек коментира още, че двете страни дискутират още и технологии за улавяне на въглерод.

Германия има планове до 2030 година да намали емисиите въглероден диоксид с 65% спрямо нивата от 1990 година, както и да бъде въглеродно неутрална към 2045 година, тоест 5 години по-рано спрямо целта на ЕС.

Норвегия има подобни климатични цели и в изпълнението им планира изграждането на зелени мощности, включително и офшорни вятърни паркове, както и да развива технологии за улавяне и съхранение на емисии.

Войната в Украйна накара най-големият енергиен потребител в Европа - Германия, да потърси скъсване на зависимостта си от руския природен газ. Още през март 2022 година беше коментирана възможността за доставки на норвежки водород в страната. Тогава операторът на съществуващите газопроводи, съврзващи двете държави, Gassco, започна анализ на възможността водород да бъде пренасян през тях. Вероятно на първо време през тези тръби може да бъде пранасян "син" водород, тоест произведен от природен газ.

Водородът е част от стратегията за отказа от въглищата, който Германия планира да направи до 2038 година. Анализите показват, че изпълнението на тази цел ще изисква осигуряването на около 66 тераватчаса водород към 2030 година.

Досега Берлин е декларирал, че е готов да инвестира повече от 10 млрд. евро за чиста енергия, включително за водород и технологии за улавяне и съхранение на въглерод.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:46 | 05.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 1
zelka007
преди 1 година
До: Alex Silver... и тая пробита опорка за електричките в швейцария , докога ще я разметате , след като нема нищо общо с действителността ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 1
zelka007
преди 1 година
До: Alex Silver... юропейците не знам как са закъсали , ама блатните opkи и копекозависимите им форумни сподвижници имат проблем на бензиноколонката ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 4
Alex Silver
преди 1 година
Германия има планове до 2030 година да намали емисиите въглероден диоксид с 65% спрямо нивата от 1990 година, както и да бъде въглеродно неутрална към 2045 година, тоест 5 години по-рано спрямо целта на ЕС. === Бой с вятърни мелници. СО2 няма никакво отношение към промяната на климата. Промяна има, но причините са други, при това неподвластни на хората. Работят ни както при аферата с "озоновата" дупка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 4
Alex Silver
преди 1 година
Ако водородът извира в Норвегия, бива. Ама не извира там. Ще го произвеждат с ток. Дето и сега го няма. Една Швейцария спира електрокарите заради недостиг на еленергия. А тия щели да произвеждат "еФФтин" водород. Еффтин, ама на вЪрба. Абе юропейците закъсаха като Марко на Косово поле.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още