fallback

Росен Христов: Вероятността "Газпром" да ни съди е минимализирана

От развитието на "Александруполис - Бургас" ще се види желанието на новите управляващи да скъсат връзката с Русия, смята министърът

10:25 | 05.06.23 г. 7

Вероятността "Газпром" да предяви претенции към България е минимализирана, в момента се анализира какви са шансовете България да предяви претенции към руския газов холдинг заради предсрочно прекратения договор. Това каза служебният министър на енергетиката РосенХристов пред БНТ. "Внимателно следим какво се случва при другите държави по казуса и се прави подготовка за движение в това направеление", каза още той.

Няколко европейски компании подадоха искове за арбитражни дела срещу "Газпром" заради намалени или спрени доставки на природен газ през миналата година. Сред тях са и германската RWE, френската Engie, полската PGNiG и италианската Eni.

В края на 2022 година Христов коментира пред Народното събрание, че "Булгаргаз" се е свързала с адвокатското дружество "Бузева и партньори", което да извърши анализ на документацията. Днес пред БНТ той допълни, че контактуват и с други международни компании и консултанти, които до есента ще дадат отговор имаме ли основание да заведем арбитражно дело и да го спечелим.

Служебният министър разказа още, че през миналото лято, когато встъпи в длъжност служебният кабинет, е подновил контактите с "Газпром" и е поискал да бъдат възстановени доставките на газ, но от компанията не са отговорили еднозначно нито с "да", нито с "не".  

Сега това се оказва от изключителна полза, защото претенцията на руската компания, че България е имала възможност да изпълни променените искания за заплащане, както са го направили други европейски компании, е отпаднала, тоест "Газпром" вече не може да докаже неизпълнение на договора от наша страна, обясни още Христов.

Той беше категоричен, че в момента България не купува руски газ и това изискване е заложено във всички договори за доставка на втечнен газ, които сключваме.

Енергийният министър обясни още, че служебното правителство и президентът Румен Радев са активирали отново проекта "Александрополис - Бургас" с цел диверсфикацията на доставките на петрол за рафинерията в Бургас. Според Христов от развитието на тази идея за нефтопровод ще се види желанието на следващите управляващи за скъсване на връзките с Русия.

Според анализатори обаче този проект няма голямо бъдеще, тъй като "Нефтохим" не е толкова голям производител, а в същото време има алтернативи на руския петрол в Черно море, които България може да използва активно още сега - петрола на Казахстан.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:25 | 05.06.23 г.
fallback
Още от Енергетика виж още