IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инсталираните зелени мощности в Китай надхвърлят 50% от всички електроцентрали

През последните години в страната активно се изграждат ВЕИ мощности - вятърни, соларни и водни централи

13:22 | 12.06.23 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Капацитетът на инсталираните централи, които не използват изкопаеми горива в Китай, вече достига 50,9% от общия, съобщава държавната Комисия по национални реформи и развитие, цитирана от агенция "Синхуа" и Ройтерс. Така страната изпревари плановете на правителството това да се случи до 2025 година.

Към края на 2022 година инсталираните енергийни мощности в Китай надхвърлят 2,56 теравата.

През последните години в страната активно се изграждат ВЕИ мощности - вятърни, соларни и водни централи. Те са разположени основно в западната част на Китай в изпълнение на стратегията за намаляване на въглеродните емисии.

Въпреки големия брой зелени мощности обаче въглищата все още имат съществена роля в енергийната система на страната. През 2022 година 56,2% от потребената електроенергия в Китай е от въглищни централи. По данни на властите в страната едва 26% от потребената енергия е зелена, включително и произведената от ядрените централи.

В последните години Пекин опитва да намали своята зависимост от въглищата, залагайки основно на ВЕИ. По този начин ще бъде реализиран и планът на властите за въглеродна неутралност до 2060 година.

През 2022 година Китай инвестира 546 млрд. долара в зелени проекти - соларни и вятърни паркове, електромобили и батерии, сочат анализите на Bloomberg NEF. По този показател страната далеч изпреварва пионерите в зеления преход ЕС (180 млрд. долара зелени инвестиции) и САЩ (141 млрд. долара), допълват още анализаторите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:25 | 12.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 2
sssaaa
преди 10 месеца
Фекален, защо Сашово не са от първите ? Много изостанали тия чайници. Много Недемократичен начин на управление имат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 10
zelka007
преди 10 месеца
До: khao ... мхм ... света щеше да е друг , стига индженерите да четяха форума и тукашните футуристи ... :))) ... ама нъц ... чайниците пуснаха серия хелио централи с концентрирана слънчева светлина и съхранение на топлината в разтопена сол в Юмен , провинция Гансу . техни хелиостати , техни турбини , техно управление . продават на енергото 24/7 ток на $0,17 за кВтч . пилотни проекти с висока цена . вторият кръг , и там са с конкурси да (цензура) , целта е $0,05 за кВтч , колкото въглищата им !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 10
khao
преди 10 месеца
...и тия не искат да слушат кво им говорят нашите неуки копппейки-***! :D:D:D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още