IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КЗК даде зелена светлина за продажбата на ВЕИ активите на Alpiq

Купувач на вятърния парк „Ветроком“ край Казанлък за неназована сума е френско-австрийският джойнт венчър Renalfa IPP

11:50 | 19.06.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Unsplash.com
Снимка: Unsplash.com

Българският орган за защита на конкуренцията съобщи, че безусловно е одобрил продажбата от страна на швейцарската енергийна компания Alpiq на портфолиото ѝ за производство и търговия с електроенергия в България, включително два вятърни парка, на Renalfa IPP - съвместно предприятие между френския мениджър на инвестиционни фондове RGreen Invest и базираната във Виена Renalfa Solarpro Group, и базираните в България компании Solarpro Technology и Renalfa. 

Сделката, за която е постъпило уведомление и за която стана ясно в края на март, няма да засегне съществено конкуренцията на пазара на вътрешния пазар за свободна търговия с електроенергия, включително чрез създаването на или засилване на господстващо положение на пазара, заяви Комисията за защита на конкуренцията (КЗК). 

Придобиването ще се осъществи под формата на три взаимосвързани сделки. Renalfa IPP ще придобие пряка собственост върху 100% от акционерния капитал на Vetrocom, оператор на наземните вятърни паркове „Ветроком“, и Contact Consult с мощност 72,5 MW общо, разположени в близост до град Казанлък, от Alpiq Holding. Регистрираният капитал на Vetrocom е 120,5 млн. лева. 

Успоредно с това Solarpro Technology ще придобие директно компанията за поддръжка на вятърни паркове - Alpiq Wind Services, от Alpiq EcoPower. Българската компания за възобновяеми енергийни източници Renalfa ще придобие 100% от акционерния капитал на Alpiq Energia Bulgaria, предава SeeNews.

Групата Renalfa Solarpro и RGreen Invest създадоха съвместното си предприятие в края на 2022 г. с цел разработване, изграждане и експлоатация на активи за възобновяема енергия в Унгария, България и Северна Македония. Renalfa IPP, която се фокусира върху фотоволтаични проекти, ще използва придобиването на Vetrocom като средство за диверсифициране и балансиране на портфолиото си с нов вид активи в областта на зелената енергия, се казва още в изявлението на КЗК. 

В България Renalfa IPP, чрез дъщерното си дружество Investo Partners, притежава и управлява соларен парк с мощност 33 MWp в близост до югозападния град Разлог. Портфолиото на Renalfa Group в България включва също така разработчик и оператор на възобновяеми енергийни източници KER и търговеца на електроенергия KER Toki Power, компанията за наемане на електромобили Spark и оператора на мрежата за зареждане на електромобили eMobility Group. 

През 2021 г. в България са били произведени и търгувани общо около 4163 GWh енергия от възобновяеми източници от активи с обща инсталирана мощност 2608,7 MW, сочат данни на българския енергиен регулатор, цитирани от КЗК. Активите за производство на електроенергия от вятърни генератори са били с обща мощност 720 MW и са произвели около 1434 MW електроенергия.

Вносът на електроенергия е възлизал на 1857 GWh през 2021 г. според последния доклад на Европейската комисия, достъпен на уебсайта на българския енергиен регулатор. 

Alpiq построи вятърния парк край Казанлък, на 200 км източно от София, пусна в експлоатация 29-те турбини на три етапа между 2010 и 2012 г. и успешно експлоатира вятърния парк повече от 10 години. По-специално „Ветроком" с 20 турбини бе пуснат в експлоатация през 2010 г., а съседният парк „Контакт консулт", състоящ се от девет турбини, бе пуснат в експлоатация през 2012 г.  Компанията инвестира общо около 150 млн. евро в проекта. Вятърните турбини са на германския производител Fuhrlander, а всеки генератор е с височина 85 м и диаметър на ротора 80 м.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:52 | 19.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още