IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британски регулатор предупреди комуналните фирми да се въздържат от щедри дивиденти

Цените на газа са със 70% по-ниски спрямо предходната година, като се очаква секторът да се върне към рентабилност след пет години на загуба, изтъква Ofgem

13:34 | 04.07.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Британският енергиен регулатор Ofgem предупреди доставчиците на комунални услуги, че не трябва да използват нарастващите си печалби, за да изплащат огромни дивиденти на акционерите, съобщава Bloomberg.

Цените на газа в момента са със 70% по-ниски спрямо предходната година, като се очаква секторът да се върне към рентабилност след пет години на загуба, изтъква Ofgem. Регулаторът, заедно с други енергийни надзорни органи, беше поканен на среща с британския министър на финансите Джеръми Хънт миналата седмица, за да обсъдят как да се гарантира, че спадът в цените на едро ще се прехвърли към потребителите.

Повишените разходи за енергия в резултат на войната в Украйна изтласкаха около 30 компании от бизнеса в Обединеното кралство и цената за това в крайна сметка ще бъде платена от потребителите чрез техните сметки. Регулаторът беше разкритикуван, че позволява на лошо управлявани компании да работят и не прави достатъчно, за да защити потребителите.

Сега, когато секторът излиза от кризата, Ofgem трябва да покаже, че се справя по-добре с балансирането на нуждите на потребителите и данъкоплатците с тези на инвеститорите.

Въпросът стана още по-чувствителен от политическа гледна точка, след като миналата седмица стана ясно, че правителството обмисля национализиране на Thames Water, приватизирана компания за комунални услуги, която натрупа дългове от над 13 млрд. паунда, докато изплаща дивиденти, увеличава сметките за потребителите и изостава с инвестициите в инфраструктура.

„Имаме нужда доставчиците да извлекат уроци от енергийната криза и да изиграят своята роля, като се уверят, че са финансово стабилни, могат да поемат потенциални загуби и отговарят на новите ни капиталови изисквания“, посочва Джонатан Бриърли от Ofgem, който отговаря за контрола на доставчиците. „Не очаквам връщане към изплащането на дивиденти, преди доставчикът да е изпълнил тези основни капиталови изисквания“, добавя той.

Ofgem увеличи капиталовите изисквания за компаниите в отговор на кризата, за да ги направи по-устойчиви и да намали вероятността тези фирми да поискат държавна подкрепа.

Но регулаторът разхлаби други правила, за да позволи на компаниите да поискат възстановяване на част от загубите, които са понесли по време на пандемията от пропуснати плащания на потребителските сметки. Това е част от начина, по който Ofgem изчислява горната граница на потребителските сметки и може да означава повече печалба, налична за насочване към акционерите.

Centrica Plc, най-големият доставчик на комунални услуги в Обединеното кралство, заяви миналия месец, че очаква „значително по-висока“ печалба от бизнеса си с домакинствата след тези регулаторни промени, направени от Ofgem. Scottish Power, дъщерно дружество на Iberdrola SA, също заяви, че очаква значителна част от загубите през 2022 г. да бъдат възстановени тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:34 | 04.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още