IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

От лидер Великобритания се превърна в изоставащ в битката с климатичните промени

Липсата на ясна и силна ангажираност на правителството рискува да изправи страната пред още по-сериозни проблеми, свързани с покачването на глобалните температури

18:45 | 01.07.23 г. 4
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Някога Обединеното кралство беше шампион в областта на климата, задавайки темпа в битката срещу глобалното покачване на температурите. Но сегашната администрация пропилява тази преднина и излага на риск глобалната позиция на Великобритания, тъй като други страни вървят напред със смели, оформящи икономиката политики в областта на климата. Скоро ще бъде твърде късно за Лондон да навакса загубеното, пише Bloomberg.

Кралството има много успехи в исторически план, с които да се гордее: Законът за изменение на климата, приет от парламента през 2008 г. с преобладаващо междупартийно мнозинство, е революционен — първата правно обвързваща цел в тази връзка, поставена от държава. През 2019 г. Великобритания стана първата голяма икономика, която прибави към закона ангажимент за въглероден неутралитет. На конференцията на ООН за климата през 2021 г. в Глазгоу, Обединеното кралство изложи амбициозна междинна цел за намаляване на  емисиите на парникови газове с най-малко 68% до 2030 г., за да бъде в съответствие с целта на Парижкото споразумение за ограничаване на покачването на глобалните температури до 1,5 градуса по Целзий.

Тези ангажименти спомогнаха за промяната: през 2022 г. страната отдели с 46% по-малко емисии, отколкото през 1990 г., до голяма степен благодарение на свиването на дела на въглищата от националния енергиен микс. През 2018 г. 10-годишен преглед на Закона за изменението на климата от Grantham Research Institute установи, че климатичният ангажимент е помогнал за намаляване на емисиите, докато икономиката продължава да расте.

Днес картината е по-мрачна. През 2022 г. Върховният съд постанови, че правителствената стратегия за въглероден неутралитет е незаконна и неадекватна. Така че през март правителството добави към политиката си за климата хиляди страници с подробности. Но вместо да увери всички, че амбициите ще бъдат подкрепени, това имаше обратния ефект: в последния си доклад за напредъка Комисията по изменението на климата (CCC) на Великобритания, независим консултативен орган, обяви, че доверието ѝ в действията на правителството по целите до 2030 г. е спаднало значително.

Въпреки амбициозните първоначални цели за климата Великобритания продължава да забавя своя преход към нисковъглеродна икономика. Източник: CCC/Bloomberg Въпреки амбициозните първоначални цели за климата Великобритания продължава да забавя своя преход към нисковъглеродна икономика. Източник: CCC/Bloomberg

Темпът на намаляване на емисиите извън сектора на електроснабдяването трябва да се ускори четворно. Сега времето обаче едва ли ще стигне за подобна промяна в скоростта.

Докладът отбелязва продължаващите забавяния в разработването и прилагането на политиката, както и прекалено стеснения подход към решенията. Причината? Провал на ръководството, заключва CCC.

Изписването на почти 3000 страници материали за климатичните и енергийните стратегии изисква огромна основна работна програма в процес на подготовка. Но нищо в дневния ред не е политически приоритет. По време на брифинг Крис Старк, главен изпълнителен директор на CCC, обвини правителството, че възприема подход „ще изчакаме и ще видим“ и не желае да се заеме с политиките, свързани с търсенето, като пренасочване на хората към по-устойчива консумация на енергия и намаляване на замърсяването на въздуха по време на пътуване с автомобили. Подобно нежелание за действие може да позволи на кабинета да избегне вземането на трудни решения, но това е рискована стратегия, която затруднява цялостната работа.

Степен на загриженост сред британците относно катастрофалните ефекти от изменението на климата. Източник: Bloomberg Степен на загриженост сред британците относно катастрофалните ефекти от изменението на климата. Източник: Bloomberg

Правителството прави лоша услуга на себе си и на страната, като не се заема приоритетно с декарбонизацията. Като за начало хората наистина ги е грижа за този проблем. Проучване показва, че 82% от британците са загрижени за климатичната криза; 85% са съгласни с твърдението „Ако всеки даде своя принос, можем да намалим ефектите от изменението на климата“.

Подобно мислене може да подкрепи решаването на няколко проблема наведнъж. Старк използва ценообразуването на енергията като пример: Електричеството в момента е по-скъпо от газа поради екологичните данъци, които добавят около 12% към цената му. Ребалансирането на това би направило решенията с ниски нива на въглеродни емисии, като преминаването към готвене с електричество и термопомпи, по-лесно за хората – и би намалило сметките им в разгара на кризата с разходите за живот.

Обединеното кралство изглежда все по-ненадеждно в климатичен контекст на световната сцена. Предстои откриването на нова въглищна мина в Къмбрия и предстоящо одобрение на мащабния проект за добив на петрол и газ „Роузбанк“ в страната, който по ирония на съдбата може да бъде разработен с помощта на  вятърни сондажни платформи.

Подобни ходове противоречат на научния консенсус, че всеки нов проект за добив на петрол и газ ще удари амбициите на страната към въглероден неутралитет, като същевременно подкопават позицията на страната, която тя затвърди по време на своето председателство на COP26.

Междувременно САЩ, Европейският съюз (ЕС) и Китай напредват със смели климатични политики, насочени към стимулиране на зелени инвестиции. Министърът на финансите на Обединеното кралство Джереми Хънт обеща отговор в есенния бюджет. Междувременно страната рискува да изостане в климатичната надпревара, тъй като други големи икономики увеличават пазарния си дял в ключови продукти и услуги.

Климатичните цели на Обединеното кралство не са просто стремежи – те са закон. Вече усещаме какво ще донесе един по-топъл свят —  опасни горещини, недостиг на питейна вода, продоволствена криза. Юни ще бъде най-горещият месец във Великобритания, откакто се води статистика, предупреждава Метеорологичната служба по-рано тази седмица. Продължаването по сегашния път ще бъде опасно както за правителството, така и за нацията, на която то служи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:45 | 01.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

4
rate up comment 5 rate down comment 14
khao
преди 10 месеца
До: cyclop имаш мисися при всяка такава статия да покажеш колко си неук?... или целта ти е друга?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 15 rate down comment 4
aldy
преди 10 месеца
Конгениално! Да се "биеш" с нещо, което не зависи от тебе. Засега виждаме само битка с ветрените мелници. Явно са с акъла си колкото и дон Кихотя.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 13
zelka007
преди 10 месеца
перфектен старт на мисията Euclid на ЕКА , благодарение на прецизината работа на SpaceX . телескопът ще се стартира и пътува около месец до работната си позиция . отлична телеметрия !! циклопчето в ежедневният си делириум , цокни баце още една скоросмърница и ги накажи тия юрогеююве по форумите ... :))) ... тъй правят мъжагите ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 5
cyclop
преди 10 месеца
ААаааааа еато било БИТКА с клематичните измишльотини, то вече сяко1 нещо е "битка", явно са преценили че така по-добре се продава пропагандата на нищожните разсъдъци. "Битка" леле страшна работа. Само когато и да отвориш прозореца - не ги виждаш тия "КЛЕМАТИЧМИПРОМЕНИ" те секи1 път са НЕКЪДЕ ДРУГАДЕ ТМ, нещо като ковипландемията - а си спрял телевизора, а си забравил че я има. Единствено в МЕДИИТЕ и страшната БИТКА и Ужаснострахоубиствените Клематични Промени ТМ. Некъде там другаде
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още