IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сериозни гаранции ще ограничават спекулативните инвеститори във ВЕИ сектора

Срокът за присъединяване на нови зелени обекти към мрежата ще е 6 месеца

20:15 | 29.09.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

С гласуваните днес (29 септември) на второ четене промени в Закона за енергията от възобновяеми източници се въвеждат сериозни парични гаранции - 50 хил. лева за мегават присъединена мощност, които трябва да ограничат спекулативния инвеститорски интерес, от който от месеци се оплакват електроразпределителните дружества.

Проблемът идва от заявките за присъединяване на бъдещи мощности, на които мрежовите дружества трябва да отговорят и осигурят капацитет. Но много често тези заявки са проучвателни или спекулативни и в крайна сметка не се стига въобще до реализацията на въпросните проекти. Това води до проблеми за цялата мрежа, защото дружествата са задължени да осигурят капацитет, който може да не бъде ползван и да няма възможност да реализира други проекти, които ще подобрят състоянието на мрежата или качеството на услугите.

Сега гаранциите ще бъдат внасяни в Електроенергийния системен оператор (ЕСО) и възстановени след реализацията на заявленията. Организациите на соларните производители приветстваха тази промяна, но от "вятърната" индустрия отбелязаха, че сумата е много голяма и може да ограничи инвеститорския интерес.

С промените се възлага на министъра на околната среда и водите, съвместно с министъра на енергетиката, министъра на регионалното развитие и благоустройството, министъра на транспорта и съобщенията и министъра на земеделието и храните да разработват План за определяне на приоритетни зони за развитие на обекти за производство на електрическа енергия от вятърна енергия, допълват още БТА.

Преференциални цени за електроенергията ще има само за произведената от обекти с обща инсталационна мощност до 30 киловата, а не както досега - до 500 киловата. Цените ще бъдат определяни от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР).

Предвидено е облекчаване на процедурите по присъединяване за производители на електрическа енергия от ВЕИ с обща инсталирана мощност до 1 мегават, допълва още БТА. Предвижда се срокът на процедурите по присъединяване на енергиен обект от подаване на искането за това до сключването на договора за присъединяване да е шест месеца.  

От 1 септември 2024 година се увеличава и биогоривото от ново поколение от суровини тип А в горивата за дизелови двигатели, а от 1 март 2025 година се въвежда задължение за съдържание на биогориво от ново поколение от суровини тип А в горивата за бензинови двигатели, прие още парламентът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:48 | 29.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още