IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Правителството намали таваните на приходите за енергийните дружества

Експерти смятат, че с този ход ще бъдат засегнати основно ВЕИ производители

17:38 | 30.08.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Министерският съвет промени на днешното си заседание (30 август) таваните за приходите на енергийните дружества, свързани с облагането на т. нар. "свърхпечалби" на компаниите, реализирани заради енергийната криза в Европа. Тези лимити бяха въведени с решение на служебното правителство в началото на годината.

С промяната таваните се намаляват - до 150 лева за мегаватчас, спрямо 180 лева, за АЕЦ "Козлодуй", както и до 300 лева за мегаватчас, спрямо 350 лева, за зелените централи, които нямат договори за компенсация на премии. Въглищните централи също имат нов лимит - 300 лева за мегаватчас, спрямо 350 лева, който се увеличава с умножената по 1,32 средномесечна цена за тон квоти за въглеродни емисии. За централите, които горят и биомаса, коефициентът, с който се умножава цената за квотите, е 0,9, става ясно от съобщение на правителствената пресслужба.

Приходите от продажба над тези тавани се внасят във Фонд "Сигурност на електроенергийната система" (ФСЕС), откъдето се финансират мерките за смекчаване на ефектите от енергийната криза за крайните потребители. Тези допълнителни такси бяха одобрени като извънредна мярка от Европейската комисия в целия Европейски съюз.

От съобщението не става ясна причината за промяната. В началото на юни от ЕК коментираха, че няма да предложат удължаването на мерките за подкрепа на потребителите в енергийната криза, защото необходимостта от тях изглежда отпаднала - енергийните пазари се успокоиха и цената на електроенергията, както и на природния газ вече са в пъти по-ниски спрямо миналото лято. 

Пред Investor.bg експерти от бранша изразиха своите опасения, че новите тавани ще се отразят негативно на енергийния сектор и по-конкретно на соларната индустрия. Според тях единствената цел е единствено увеличаване на приходите във ФСЕС и допълват, че промяната на таваните, респективно и приходите във фонда, не са регламентирани в Закона за държавния бюджет за тази година.

Това не е нарушение, тъй като мярката е извънредна и е предвидено промяната да става само с решение на правителството, без нуждата от съгласуване с Народното събрание.

В сектора обаче смятат, че се променя средата и това може да се отрази негативно върху интереса на инвеститорите в България.

Производителите на зелена енергия вече отчитат спад на приходите си и все по-често им се налага да се изправят пред "отрицателни цени" на енергията, което е проблем за целия ЕС. Много ВЕИ производители се оплакват, че операторите на енергийните мрежи избирателно изключват именно зелените централи, вместо въглищни (най-често в Полша и Чехия), за да постигнат баланс при спад на потреблението. Отрицателните цени обаче водят до отлив на инвестициите и могат да поставят под съмнение зеления преход на ЕС, казват от асоциации на соларната индустрия в Европа, цитирани от EurActiv. 

Причината за тези проблеми е недобре подготвената енергийна мрежа, която все още не може да абсорбира рязкото повишение на зелените мощности от 2022 г. Тогава ВЕИ централите бяха насърчени с цел намиране на алтернатива на природния газ, идващ от Русия. В много държави от ЕС обаче модернизирането на електроенергийната мрежа не е приоритет, оплакват се европейските производители на зелена енергия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:39 | 30.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още